Ako Dačić nema obraza, Vučić treba da ga smeni

Izvor: B92, 13.Maj.2017, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako Dačić nema obraza, Vučić treba da ga smeni"

Potpredsednik SDS Marko Đurišić ocenio je da je obaveza premijera Aleksandra Vučića da smeni ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića.

On je rekao da Vučić to treba da učini ukoliko Dačić sam ne podnese ostavku zbog pogibije ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice.

"Nakon današnjih skandaloznih izjava Ivice Dačića, ponavljam zahtev da bude smenjen sa funkcije ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spoljnih poslova zbog direktne odgovornosti za pogibiju ambasadora Potežice u Libiji. Ukoliko sam Dačić nema obraza da podnese ostavku, obaveza je premijera Vučića da ga smeni. Ukoliko to ne učini, preuzima na sebe direktnu odgovornost za pogibije naših diplomata", navedeno je u pisanoj izjavi Đurišića.

On je podsetio da je Vučić najavio prošle godine, nakon pogibije dvoje službenika ambasade, da će predložiti njeno zatvaranje.

"Zašto to nije do sada učinjeno. Previše je i jedna žrtva neodgovorne politike ove vlade, a kamoli troje ljudi", naveo je Đurišić.

On je ocenio da je neverovatno to što "Ivica Dačić u današnjoj izjavi svaljuje odgovornost za nezatvaranje ambasade na Olivera Potežicu, govoreći da se on prvi protivio tome".

"Nije posao ministra da ispunjava lične želje bilo kome, već da donosi odluke na osnovu bezbednosnih procena i rizika", dodao je Đurušić.

Predsednik SDS Boris Tadić ocenio je ranije danas da je Dačićeva izjava da će ambasada iz Libije biti najverovatnije premeštena u Tunis "zapravo priznanje da je postoji rešenje koje je moglo biti i ranije primenjeno.

"Ovo nije pitanje za Dačića, čiji odgovor su ionako uvek samo laži i lični napadi, već za premijera Aleksandra Vučića koji i dalje ne reaguje na direktnu odgovornost ministra u njegovoj vladi za pogibije naših diplomata i koji nije ispunio obećanje dato u februaru prošle godine da će predložiti zatvaranje amasade u Libiji", naveo je Tadić.

On je ponovo postavio pitanje premijeru zašto ambasada nije zatvorena ili premeštena nakon 2012. godine.

"Premijera pitam i da li je svestan da ukoliko ne smeni Dačića, preuzima na sebe direktnu odgovornost za pogibije naših diplomata, ali i pruža podršku svim lažima koje je u proteklim danima izrekao ministar u njegovoj vladi. A sva je prilika da smo ovako postavljenim pitanjem odgovornosti i Vučića i Dačića poremetili moguće dogovore oko izbora novog premijera", naveo je Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.