IVAN BOGDANOV DOBIO PODRŠKU NA FEJSBUKU

Izvor: Kurir, 17.Okt.2010, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IVAN BOGDANOV DOBIO PODRŠKU NA "FEJSBUKU"

BEOGRAD - Grupa podrške Ivanu Bogdanovu osnovana je na na "Fejsbuku" odmah po njegovom hapšenju u Đenovi. Stručnjaci upozoravaju da mladi ljudi sve češće vide huligane kao uzore, jer je u društvu godinama tolerisano nasilje.

Odmah po hapšenju u Đenovi, Ivan Bogdanov dobio je podršku na Internet mreži " >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Fejsbuk" gde je osnovana grupa u koju se već učlanilo više od 13.000 ljudi.

"Ti si naš ponos", "Nadamo se da će legenda biti na derbiju", "Izdrži brate", "Ne mogu ti ništa", samo su neke od poruka u grupi pod nazivom "Ivan Bogdanov, legenda severa i Srbije".

Gotovo da nema srednjoškolca koji nije čuo za novoosnovanu grupu na popularnoj Internet mreži. Neki srednjoškolci kažu da Bogdanova podržavaju jer je "to uradio zbog Srbije" i "jer je Srbin". Manjina kaže da je to bruka za Srbiju i da ga se stide.

Na nasilnost mladih, u okruženju u kom je je slavljena agresivnost i kult antijunaka, stučnjaci upozoravaju godinama.

"To su sve same grozote kojima je pridavana velika važnost, u odnosu na te grozote oni se veoma lako indentifikuju. Identifikuju se sa svim onim što iskače iz proseka - nažalost ono što se nama nudi uglavnom su negativne stvari", kaže psihoanalitičar Vesna Brzev-Đuričić.

Mladi su tada, podsećaju stručnjaci, izvukli pogrešnu poruku, da nasilje nije uvek kažnjivo.

"Činjenica je da je ovde nasilje dugi niz godina nešto što je i te kako isplativo, što donosi društveni status, što je profitabilno, od čega može od toga da se zaradi. To, onda, biva životni izbor mladih", rekao je profesor Dragan Popadić.

Stručnjaci upozoravaju da smo u začaranom krugu suviše dugo. Jedno nasilje, podsećaju, stvara drugo.

"Takva struktura ljudi, koji su spremni da pređu svaku granicu koji su spremni da razore i sve ono što je i njihovo, sutra će biti nečiji očevi i muževi. Bojim se da neće biti dovoljno sigurnih kuća u Srbiji za one koji će biti premlaćivani", rekla je psihoanalitičar Vesna Brzev-Đuričić.

Najveći nasilnici ogrću se državnom zastavom, pevaju himnu, nose krst, tetovaže sa patriotskim simbolima.

"To nije iz patriotskih uverenja nego iz uverenja da ih to štiti, dakle, kao što ih je svih ovih godina štitilo. Tako će ih štititi i ovoga puta, i moram da priznam da se to i dešava", rekao je Popadić.

"Ukoliko želimo da nasilje ne postoji moramo da učinimo da ono ne sme biti korisno, a oni koji su ga uzgajali - više ne smeju to da rade", istakao je Popadić.

Višedecenijski problem godinama je, kao vruć krompir, prebacivan iz ruke u ruku. Tražen je krivac u školi, porodici, čitavom društvu i nije nađen. Događaji od protekle nedelje pokazuju da je poslednji trenutak za beskompromisno razračunavanje sa svim oblicima nasilja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.