Bogdanov osuđen na 2 godine zatvora

Izvor: B92, 09.Feb.2012, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanov osuđen na 2 godine zatvora

Beograd -- Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je Ivana Bogdanov na dve godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja i učešća u tuči sa policijom 2006. godine u Beogradu.

Bogdanov, vođa navijača "Crvene zvezde" je osuđen zbog toga što je 2006. učestvovao u masovnoj tuči uoči košarkaške >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utakmice između Partizana i Crvene zvezde. Njemu je sud istovremeno produžen pritvor u kom se nalazi od 24. maja prošle godine, nakon proterivanja iz Italije zbog izazivanja nereda na utakmici u Đenovi.

Sudija Ivana Ramić rekla je da je Bogdanov izvršio krivično delo sprečavanje službenog lica u obavljanju dužnosti u sticaju sa nasilničkim ponašanjem.

U obrazloženju suda se kaže da je Bogdanov već osuđivan, kao i da je ponovio slično delo. Sud je uzeo u obzir da mu je uračunljivost bila smanjina u vreme tuče.

Tokom suđenja stigla su dva veštačenja, koja se znatno razlikuju. Sud je nije prihvatio veštačenje beogradskih stručnjaka za sudsku medicinu po kome Bogdanov nije bio uračunljiv u vreme tuče, pa nije znao šta radi, zbog čega bi mogao da prođe nekažnjeno.

Sud je prhvatio ponovno veštačenje koje su obavili stručnjaci novosadskog medicinskog fakulteta po kome je Bogdanovu u vreme tuče uračunljivost bila smanjena, što je olakšavajuća okolnost, ali ne i razlog za oslobađanje.

Reporter B92 javio je sa lica mesta da je u sudnici u trenutku izricanja presude povećano obezbeđenje.

Odbrana Bogdanova žaliće se na prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda, izjavio je njegov advokat Nemanja Govedarica.

"Nije jasno na osnovu čega je sud prihvatio veštačenje novosadskih veštaka koji su utvrdili da je Bogdanov bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, a ne mišljenje uglednih beogradskih veštaka Dušana Dunjića i Aleksandra Jovanovića koji su utvrdili da je bio neuračunljiv", rekao je Govedarica.

Bogdanov se po izricanju presude, dok su ga stražari izvodili iz sudnice, sudiju pozdravio sa "doviđenja", a ona mu je uzvratila pozdravom "prijatno".

Odbrana kao i Prvo osnovno javno tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Bogdanov je proteran iz Italije u maju prošle godine pošto mu je kazna od tri godine i tri meseca zatvora zbog izazivanja nereda u Đenovi na utakmici Srbija - Italija u oktobru 2010. godine zamenjena zabranom ulaska u zemlje EU u narednih pet godina.

Uhapšen je čim su ga preuzele srpske vlasti, a pritvor mu je određen zbog opasnosti da ne ponovi krivično delo.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Partizan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.