Zeliger: Nemačke firme nastaviće da ulažu u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Maj.2020, 18:22

Zeliger: Nemačke firme nastaviće da ulažu u Srbiji

Vlada Srbije uradila je veoma dobar posao kada je reč o podršci za oporavak privrede, posebno u delu pomoći malim i srednjim preduzećima koja su najviše pogođena trenutnom pandemijom, izjavio je danas predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK) i generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger i poručio da će nemačke firme nastaviti da ulažu i realizuju svoje investicije u Srbiji.

"Nemačke kompanije će zasigurno nastaviti da investiraju u Srbiji, mi smo ovde došli >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na duge staze i tako ćemo i nastaviti. To vam kažem u ime svoje kompanije, ali i u ime drugih nemačkih kompanija", rekao je Zeliger u izjavi za Tanjug.

Dodao je da nemačke firme planiraju i da šire svoje investicije u Srbiji.

Zeliger je istakao da su u AHK veoma ponosni činjenicom da su u vreme krize kompanije zadržale sve svoje radnike, kao i da je Hemofarm čak i dodatno zapošljavao.

Po pitanju novih investicija, napomenuo da, ipak, dosta toga zavisi od situacije i potražnje na globalnom tržištu i da se zato ne mogu iznositi još nikakvi planovi, ali da je jasno da "nemačke kompanije u Srbiji  nisu posetioci" već neko ko u ovoj zemlji posluje tačno 20 godina što jasno govori da su došli da ostanu.

Zeliger kaže da se ozbiljne namere nemačkih investitora vide i po pomoći koju su dali srpskim institucijama u vreme krize.

Kako kaže, nemačke kompanije-članice AHK donirale su više od milion i po evra pomoći Srbiji u borbi sa epidemijom, a samo Hemofarm je donirao medicinsku opremu ukupne vrednosti 400.000 evra.

Nemačka kompanija Štada i Hemofarm u Srbiji u ponedeljak su donirale zdravstvenom sistemu Srbije pomoć u borbi protiv virusa korona u vidu 110 monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata.

Takođe, Hemofarm je kroz svoju fondaciju pomogao i lokalne samouprave Vršac i Šabac u kojima ima fabrike, dodao je on.

"To se ne radi ako ste došli da ostanete na kratko. Pokazali smo da smo pouzdan partner i tokom krize", naglasio je Zeliger.

Govoreći o pomoći države malim, srednjima, ali i velikim preduzećima, ističe da je srpska vlada tu napravila dosta dobar posao, s obzirom da niko za ovu krizu nije bio dovoljno spreman, kao i da je zdravlje bilo apsolutni prioritet.

Napominje da je privrednicima potrebna dodatna podrška i da je  Vlada Srbije dobro odreagovala, kao i da se u većini zemljama sprovode više ili manje slične mere.

Zeliger dodaje da još niko ne zna koliko će ekonomija pretrpeti zbog epidemije kovida19, ali i da će, na kraju, od svake kompanije pojedinačno zavisiti kako će prebroditi ovu krizu.

Upitan da li bi ekonomske prilike u Nemačkoj mogle da se odraze na poslovanje nemačkih firmi u Srbiji, s obzirom na najave da će u Nemačkoj rast nezaposlenosti iznositi oko 30 odsto zbog pandemije korona virusa i njenih posledica po privredu, Zeliger kaže da lično ne očekuje tako visok nivo i da će u toj zemlji biti toliko loše kao što neki predviđaju.

Dodaje da će svakako biti potrebno neke vreme da se nemačka privreda oporavi.

Sve ekonomije danas imaju glabalni karakter pošto zavise od dešavanja u svetu, ali ova situacija bi za pojedine mogla da bude i velika šansa, pošto je zatvaranje granica, što je prvo pogodilo zemllje poput Kine, Indije i drugih u Aziji, prekinulo lance snabdevanja i dovelo do razmišljanja o lokalizaciji proizvodnje, naveo je on.

Zbog toga se, kako kaže, Srbiji kao evropskoj zemlji ukazala velika šansa u odnosu sa zemljama EU i da zato treba preduzeti sve da se ova šansa iskoristi.

Govoreći o nemačkim firmama u Srbiji, Zeliger navodi da su one u našoj zemlji prisutne u širokom spektru privrednih  grana, na primer, u energetici, automobilskoj industriji, farmaciji, robi široke potrošnje (FMCG) i mnogim drugima.

Na pitanje da li imaju probleme u poslovanju, Zeliger navodi da je različita situacija od branše do branše, kao i da je, na primer, u  automobilskoj industriji najveći trenutni problem nedostatak potražnje za automobilima, što utiče i na druge stvari.

Zeliger dodaje da su, ipak, neke tehnološki naprednije fabrike u Srbiji (Fort front of tećnologies) manje pogođene krizom nego neke druge.

Takođe, dodaje da je Hemofarm u ovom periodu radio veoma naporno kako bi obezbedio dobru snabdevenost građana.

Smatra da je najbolji način za oporavak da se kompanije ponovo fokusiraju na ono što najbolje umeju da rade i povrate potražanju na tržištu za svojim proizvodima,  pošto svi privrednici zavise od ponude i potražnje.

Upitan da prokomentariše trenutne pregovore između nemačke Lufthanze i Vlade Nemačke o spasavanju te kompanije, kazao je da su avioprevoznici među najpogođenijima u ovoj krizi.

Navodi da Er Frans prima paket pomoći vredan više milijardi evra.

Zeliger ističe da su nacionalni avioprevoznici veoma važni za svaku zemlju, jer ako nemate dobru nacionalnu aviokopaiju onda niste dobro povezani sa svetom i trpeće i vaša privreda.

Zeliger ističe da zato podržava to što vlade daju podršku svojim aviokompanijama, ali da se plaši da, ipak, pojedine neće  biti u stanju dugoročno da se izvuku iz problema.

On je rekao da će se videti u narednih nekoliko meseci kako će se odvijati stvari po pitanju oporavka aviokompanija.

"Ima mnogo stvari koje se mogu reći za ovu krizu, ali da budemo iskreni, niko nije bio pripremljen za ovo", kazao je Zeliger i dodao se se, ipak, pokazalo da su kompanije u krizi pokazale razumevanje za potrebe društva, ali i da su vlade vodile računa o potrebama privrede.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

DISIĆ: Privreda svela aktivnosti na minimum, SIMPO među njima

Izvor: OkRadio.rs, 07.Maj.2020, 14:17

Predsednik Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore i generalni direktor Simpa Slađan Disić, istakao je da je tokom vanrednog stanja najveći deo privrednih subjekata bio prinuđen da svoje aktivnosti svede na minimum. - S obzirom na to da je privreda u Pčinjskom okrugu, pre svega u Vranju,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.