Zašto su tastature mobilnog i digitrona postavljene obrnuto?

Izvor: N1 televizija, 16.Jul.2016, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su tastature mobilnog i digitrona postavljene obrnuto?

Većina ljudi nije primetila veliku razliku između tastatura na mobilnim telefonima i na digitronima, tj. na kompjuterskoj tastaturi.

I jedne i druge koriste istih deset cifara, ali potpuno su drugačije postavljene. Jedina cifra koja je na istom mestu je pet.

Na moblinim telefonima jedinica je u gornjem levom uglu, dok je na kompjuterskoj tastaturi u donjem levom.

Lako je zaboraviti da telefoni nisu uvek imali tastere, da su nekad imali rotiraruće brojčanike. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Deluje pomalo čudno da, kada su telefoni prešli s brojčanika na tastature, nisu jednostavno uzeli već postojeći sistem koji se koristio na kalkulatorima.

Stvar je u tome da su, kada su u kompaniji Bell Labs razvijali prvu tastaturu za telefone, isprobali brojne načine na koje su cifre postavljene dok nisu našli onu koja je najbolja.

Inženjeri iz Bell Labsa otkrili su kako je ljudima najlakše koristiti sistem s 1-2-3 u gornjem redu. A kada je u pitanju telefon, njegova tastatura ima još jednu funkciju koju digitron nema, kucanje slova i ima smisla da slova počinju od vrha.

Zašto i digitroni nisu počeli sa cifrom jedan na početku?

Navodno su se Bellovi inženjeri i to pitali pa su zatražili odgovor od glavnih proizvođača kalkulatora. No, nijedan nije imao nekakav posebno dobar odgovor. Jednostavno su radili ono na što su navikli.

Zanimljivo je da novi bankomati koriste tastature kakve postoje na mobilnim telefonima.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.