Vučić: Trošimo 890 miliona evra na turizam u inostranstvu

Izvor: Politika, 12.Jun.2015, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Trošimo 890 miliona evra na turizam u inostranstvu

BEOGRAD – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je cilj promocije „Moja Srbija” da se pokaže da naša zemlja ima kapacitete i sadržaje koji mogu da budu daleko bolje iskorišćeni, a da ujedno novac građana ostane kod nas.

„Ovo je početak jedne velike akcije i kampanje 'Moja Srbija', promocija zemlje koju svi najviše volimo, koja je najbolja i najlepša i osnovni cilj je da pokažemo koliko lepu zemlju imamo”, poručio je Vučić.

Premijer je naveo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je cilj i da se ovom akcijom novac građana zadrži u Srbiji jer, kako je istakao, trošimo više od 890 miliona evra na turizam u inostranstvu.

„Te su brojke i veće, jer je ova cifra samo ono što kontrolišemo preko NBS. A samo 10 odsto tog novca koji je zvaničan, kada bi ostao u zemlji, to bi bilo 90 miliona evra. Po neto efektu na deficit, to znači moguće povećanje penzija od dva i po odsto”, precizirao je Vučić.

On je poručio da vlada nikoga ne primorava, ali želi da pokaže da Srbija ima kapacitete i sadržaje koji mogu da budu daleko bolje iskorišćeni.

„Naš posao je da našim ljudima ukažemo na to i da svojim primerom pokažemo da to podržavamo”, rekao je Vučić.

Počela promocija turističke ponude - Moja Srbija

Promocija turističke ponude Srbije i kampanja „Moja Srbija” počela je danas, a premijer Aleksandar Vučić pozvao je građane da odmor provedu u našoj zemlji, na najlepšim domaćim destinacijama, turističkim mestima, manifestacijama, banjama, koje su privlačne i stranim turistima.

Promocija je počela u Beogradu na Trgu Republike, Vučić je razgovaro sa građanima kojima se deli promotivni materijal, prospekti i katalozi sa preporukama za aktivan planinski odmor, oporavak u banjskim i klimatskim lečilištim, kalendarom manifestacija tokom 2015. kao i brošura „52 vikenda u Srbiji”.

Uz premijera „Moju Srbiju” promoviše i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, ministar privrede Željko Sertić, gradonačelnik Siniša Mali, predstavnici TOS-a i TOB-a.

Pored Beograda, kampanja „Moja Srbija” je započela i u Užicu, u kojem je i istoimeni promotivni karavan koji organizuje Turistička organizacija Srbije.

Karavan će putovati kroz 10 gradova u Srbiji - Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica, Kraljevo, Čačak, Užice, Leskovac, Novi Pazar.

Ovom kampanjom TOS će pozvati domaće goste da svoj letnji odmor ili njegov deo provedu na destinacijama širom Srbije.

U okviru karavana, a u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama gradova u kojima se organizuje promocija na centralnim trgovima, udruženjima „Srbija za mlade”, Udruženjem banja Srbije, JP Skijališta Srbije, Udruženjem hotelijera i restoratera Srbije HORES i YUTA-om, TOS će promovisati turističku ponudu naše zemlje.

Sa logotipom „Moja Srbija” biće brendirana vozila, štandovi, prolaznicima ćebiti deljeni uz animaciju turistički promotivni materijali TOS-a, suveniri, baloni, olovke i zastavice sa natpisom „Moja Srbija”.

U gradovima će, pored samih domaćina, biti predstavljene i destinacije koje gravitiraju ka tom gradu, kako bi zajednički predstavili svoju regionalnu ponudu, a sve u kontekstu grupisanja prema programu „52 vikenda u Srbiji”, jedne od publikacija Turističke organizacije Srbije.

Deo karavana biće i kviz znanja „Koliko poznaješ Srbiju”.

Karavan „Moja Srbija” danas i sutra biće u Užicu i Novom Pazaru, a zatim će posetiti 19. i 20. juna Niš i Leskovac, 26. i 27. juna Subotiticu i Novi Sad, 3. i 4. jula Čačak i Kraljevo i 10. i 11. jula Kragujevac i Beograd, navedeno je u saopštenju TOS-a.

----------------------------------

Ljajić preporučuje splavarenje meandrima Uvca

BEOGRAD – Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić preporučio je danas građanima Srbije da splavere meandrima Uvca što je, kako kaže, nezaboravan doživljaj.

„Kao ministar ne bi trebalo da preporučujem destinaciju, ali ako moram onda bih odabrao splavarenjem meandrima Uvca, to je nešto što toplo preporučujem svakom da proba, oseti i doživi... , siguran sam da se niko neće pokajati”, rekao je Ljajić novinarima tokom promocije srpskog turizma na Trgu Republike.

On je kazao da smisao kampanje nije da država nekog ubeđuje već da predstavi potencijale koje Srbija ima, niko se neće pokajati

„Na svakom građaninu i turisti je pojedinačno da odabere prema svojim interesovanjima i sopstvenom džepu. Imamo puno toga da ponudimo građanima i stranim turistima”, poručio je Ljajić.

On je pozvao građane da bar deo svog odmora provedu u Srbiji, ako ne i ceo odmor.

Prema njegovim rečima, prošle godine smo imali manji deficit u turizmu nego u 2013. godini, s obzirom da su prošle godine 889 miliona evra naši turisti potrošili u inostranstvu, dok smo od inostranih turista zaradili 863 miliona eva.

Ljajić je izrazio uverenje da ćemo sa ovom kampanjom uspeti da se približimo suficitu u turizimu, što bi bilo prvi put posle nekoliko godina unazad.

On je naveo da kao ministar turizma ima obavezu, moralnu i političku, da promoviše domaći turizam i destinacije u Srbiji, kao i da neće imati odmor, ali da će imati produžene vikende koje će koristiti za promociju kampanje odnosno da će imati aktivan odmor u promociji srpskog turizma.

„Nema razvoja turizma bez ozbiljnog ulaganja u infrastrukturu, što će se ostvariti završetkom koridora 10 i 11. Nama je potrebno više lou- kost aviokompanija i potrebno je da aktiviramo aerodrome u Nišu i Lađevcima za prihvat lou-kost kompanija”, istakao je Ljajić.

On je dodao da se sada pripremaju mere koje imaju za cilj da podsdaknu turiste da provedu odmor u Srbiji.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.