Vojska Srbije na vežbi na poligonu SAD u Nemačkoj

Izvor: Politika, 09.Nov.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Srbije na vežbi na poligonu SAD u Nemačkoj

Centar u Hoenfelsu ima specijalne mogućnosti obuke za osposobljavanje vojnika za potrebe ratovanja u specifičnim sredinama, kao što su napadi na konvoj u tesnim ulicama, na autoputu, veštačkim tunelima, ali i naseljima

HOENFELS - Zajedničke vojne vežbe, kao što je „Zajednička odlučnost”, koja se odvija u američkom Centru za obuku u nemačkom gradu Hoenfels, pružaju priliku za upoznavanje Vojske Srbije i oružanih snaga SAD, ocenio je portparol „Joint multinational >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << readiness center” (JMRC) Kris Bredli.

„Takve vežbe su odlične jer omogućavaju da se oružane snage Srbije i SAD zajedno treniraju. To su oružane snage koje izuzev na ovoj vežbi nemaju mnogo prilika da u realnom okruženju sarađuju“; objasnio je on u izjavi Tanjugu.

Prema Bredliju, veoma je bitno da se oružane snage Srbije i SAD upoznaju sa sposobnostima koje svaka strana ima. Portparol Multinacionalnog centra za obuku u mestu Hoenfels je istakao da je politika NATO saradnja, te je bitno da oružane snage SAD, NATO i programa Partnerstvo za mir poznaju prednosti svake savezničke vojske.

„Važno je da znamo koju prednost svaka strana donosi sa sobom i moramo kolektivno napredovati”, naglasio je Bredli. Srpski vojnici učestvuju na vojnoj vežbi „Zajednička odlučnost” koja je danas ušla u završnu fazu.

Pripadnici pešadijske čete 21.pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske, pod komandom kapetana Borisa Stanojevića, koji su pridodati jednom inženjerskom bataljonu na vežbama, krenuli su sa ostalim jedinicama u završne vojne operacije.

Osim 99 pripadnika pešadijske čete Druge brigade, na vežbi učestvuje 4.600 vojnika iz više zemalja članica NATO i država članice Programa partnertsvo za mir, među kojima su vojnici iz Albanije, Bugarske, Francuske, Nemačke, Litvanije, Holandije, Norveške, Rumunije, Slovenije, SAD, Gruzije, Crne Gore.

Vežbu organizuje Evropska komanda Oružanih snaga SAD s ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika kopnenih vojski u realizaciji operacija u multinacionalnom okruženju.

Pripadnici Vojske Srbije, tokom vežbe, uče od američkih vojnika taktike u oružanim sukobima, ali pre svega kako da sarađuju na terenu sa vojnim formacijama iz raznih zemalja. Tokom vojne vežbe u američkom centru za obuku srpski vojnici su imali priliku da, zajedno sa pripadnicima vojski drugih zemalja, vežbaju borbe u situacijama koje su „preslikane” sa terena.

Tako su mogli da vide kako se treba ponašati u borbu u naseljenoj sredini, ali i kako pregovarati sa lokalnim stanovništvom u kriznoj situaciji.

Vojnicima su na prostoru za vežbe, takozvanom „Boksu”, napravljene „realne” situacije sa kojima se mogu suočiti u sukobima ili međunarodnim misijama, kao što su sela u kojima se nalaze neprijatelji i neprijateljski raspoloženo stanovništvo. Takođe je bilo i iznenadnih napada u šumi i tokom kretanja u okviru dobijenih zadataka.

Protivnici su američki vojnici, koji pokušavaju na sve načine da iznenade svoje kolege koje se nalaze na suprotnoj strani u „zajedničkoj” vežbi više nacija.

Vojna vežba je pokazala i razlike u radu, pri čemu su srpski vojnici imali prilike da vide da je u američkoj vojsci sve usmereno na što veću bezbednost vojnika i što manje gubitke u borbama.

Tako vojnici na raspolaganju imaju svu moguću opremu koja treba da spreči i najmanje povrede, od naočara kako ne bi zadobili povrede očiju, pa sve do bezbednosti u vozilima koja koriste u svim akcijama, pa tako i pešadijskim.

Na vežbi učestvuju gotovo sve formacije vojske od oklopnih jedinica, preko avijacije, pa do pešadije, koje su, kako prenosi izveštač Tanjuga, bile uključene u završnoj operaciji.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Kako izgleda obuka na jedinstvenom poligonu u Nemačkoj

HOENFELS - Američka vojska u Nemačkoj upravlja jednim od najvećih centara za obuku u toj zemlji, „Joint multinational readiness center” (JMRC), gde se redovno održavaju vojne vežbe u kojima učestvuju i vojnici drugih zemalja partnera NATO, kao i Vojske Srbije. Centar za obuku se nalazi u mestu Hoenfels, severno-zapadno od grada Regensburg, na teritoriji pokrajine Bavarska.

Ovaj vojni poligon je uspostavljen još 1937.godine, a danas ga koristi američka vojska. Prostor veličine od 163 kvadratnih kilometara predat je američkim snagama avgusta 1951.godine, kada je počelo iseljavanje stanovništva sa tog prostora.

Glavna baza se nalazi na Albertshofu, a 1988.je uspostavljen Centar za borbenu obuku (Combat Maneuver Training Center (CMTC)). CMTC imao je za cilj da omogući što realnije mogućnosti za vežbu borbe za potrebe američke vojske u Evropi.

CMTC je transformisana i zvanično preimenovana decembra 2005. u JMRC, sa ciljem da američke snage zajedno sa prijateljskim zemljama vežbaju saradnju u borbama.

„JMRC je centar za obuku snaga SAD od 1951. Naš cilj je da pružimo najbolji mogući trening za oružane snage SAD, ali i članica NATO, kao i Programa partnerstva za mir, kako bi stvorili najsnažniju koletivnu odbranu za sve u tom savezu”, objasnio je u izjavi Tanjugu portparol Centra Kris Bredli.

Prema njegovim rečima veoma su važne vežbe u radu vojske, a vežbe u JMRC doprinose uspostavljanju interoperabilnosti vojske raznih zemalja, kao i integraciju do najnižih nivoa. Bredli je kazao da su vežbe koje se nude u JMRC specijalizovane, i da se nigde drugo ne nude u Evropi.

Vežbe su usmerene na posebne potrebe vojske u suočavanju sa novim izazovima.

Centar ima brojne specijalne mogućnosti obuke za osposobljavanje vojnika za potrebe ratovanja u specijalnim sredinama, kao što su napadi na konvoj u tesnim ulicama, na autoputu, veštačkim tunelima, ali i naseljima.

Tako na poligonu, koji se naziva „Boks”, ima 1.345 građevina za obuku, 319 kilometara puta i jednu kratku pistu za sletanje i poletanje aviona. Od avgusta ove godine postoji i mogućnost za taktička sletanja transportnih aviona.

Više od 60.000 vojnika, kako američkih tako i zemalja članice NATO i programa Partnerstva za mir, vežbaju na ovom prostoru godišnje. JMRC je jedini centar za obuku američke vojske izvan SAD. U njemu radi 15 timova trenera, koji prate sve vežbe, ocenjuju učesnike i ukazuju na greške, kao i jedan pešadijski bataljon.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.