Izvor: Politika, 28.Jan.2015, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Zaštitićemo Institut

BEOGRAD – Na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo koji je u utorak, 27. januara uzurpiran od strane Veselina Sjekloće, danas je situacija normalizovana, a sutra ujutro istraživači će se vratiti uobičajenim aktivnostima, saopštava Ministarstvo prosvete.

„Situacija koja se u utorak dogodila na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo vrlo je opasna. Radi se o našoj vrhunskoj naučnoistraživačkoj ustanovi koja se bavi izuzetno osetljivom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i važnom delatnošću, uključujući i molekularno genetičke analize za potrebe građana Srbije i regiona”, izjavio je ministar Verbić.

Ukazano je da se radi između ostalog o analizama za potrebe pacijenata koji boluju od retkih bolesti. U Ministarstvu kažu da je situacija danas normalizovana, a da je zadatak ministarstva da zaštiti Institut i da ne dozvolimo da se ponove slična dešavanja.

Prema informacijama direktoke Instituta Jelene Begović, u ponedeljak 26. januara Veselin Sjekloća deponovao je, kako se navodi, potpis u Banca Intesa kao zakonski zastupnik Instituta, na osnovu dokumenata o kojima nije obavešteno niti nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, niti drugi pravni subjekti u državi koji su odgovorni za rad Instituta.

U utorak 27. januara oko 9 časova, Sjekloća je sa svojim advokatom i obezbeđenjem ušao u obezbeđene prostorije Instituta. I posle višestrukih intervencija policije on je odbio da napusti zgradu Instituta.

„U sredu, 28. januara na Institutu više nije bilo neovlašćenih lica, a osetljivi biološki materijali su bili bezbedni i pod kontrolom”, istaknuto je u saopštenju.

Za četvrtak, 29. januar najavljena je sednica Upravnog odbora Instituta na kojoj će prisustvovati i funkcioneri Ministarstva i članovi Rektorskog kolegijuma Univerziteta u Beogradu koji će odlučiti o daljim merama.

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je državni institut, sastavni deo Univerziteta u Beogradu sa više od 90 zaposlenih od kojih su većina doktori nauka.

Tanjug

objavljeno: 28/01/2015

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Verbić: Zaštitićemo Institut

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jan.2015

Na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo koji je u utorak, 27. januara uzurpiran od strane Veselina Sjekloće, danas je situacija normalizovana, a sutra ujutro istraživači će se vratiti uobičajenim aktivnostima, saopštava Ministarstvo prosvete..."Situacija koja se u utorak...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.