U Tjencinu više od 50 mrtvih

Izvor: Politika, 13.Avg.2015, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Tjencinu više od 50 mrtvih

U eksploziji u industrijskoj četvrti povređeno više od 700 ljudi, isključen jedan od najbržih superkompjutera na svetu

Broj poginulih u ogromnoj eksploziji koja je pogodila industrijsku četvrt severoistočnog lučkog grada Tjencina popeo se na 50, navodi se u najnovijem saopštenju vlade. Više od 700 ljudi je povređeno u eksploziji koja se dogodila u skladištu opasnog materijala. Lokalna policija je saopštila da je početnu eksploziju izazvala pošiljka u jednom magacinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kontejneru, kao i da je rukovodstvo kompanije privedeno. Kako su prenele agencije, okolna naselja u trećem po veličini gradu u Kini ostala su bez struje.

(Foto Rojters)

U prikazanom video-snimku vidi se plamen koji svetli u noći, prema nebu, a agencija Sinhua prenela je reči jednog stanovnika da su od siline eksplozije razbijena stakla na prozorima. Kineski predsednik Si Đinping apelovao je na sve da ulože maksimalan napor kako bi se spasle žrtve nesreće i kako bi se ugasio požar.

Tjencin je glavna luka i industrijsko područje jugoistočno od Pekinga.

Kina je juče isključila jedan od najbržih superkompjutera na svetu, pošto je zgrada u Tjencinu, u kojoj se nalazi, znatno oštećena u dvostrukoj eksploziji koja se sinoć dogodila u tom gradu.

(Foto Rojters)

Superkompjuter „tjenhe-1”, koji može da prenese 1.000 triliona operacija u sekundi, nije oštećen, ali su njegove operacije isključene iz predostrožnosti, objasnili su zvaničnici, a prenela Sinhua.

Superkompjuter je pružao usluge za više od 300 organizacija širom Kine, uključujući nekoliko univerziteta i banaka. Razvio ga je Tehnološki univerzitet nacionalne odbrane 2009. godine i Kina je postala druga zemlja u svetu, sposobna da razvije superkompjuter tog kapaciteta, posle SAD, prenosi indijska agencija PTI.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.