Tragična priča o usamljenom junaku koji se suprostavio Hitleru

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jul.2015, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragična priča o usamljenom junaku koji se suprostavio Hitleru

Nacistička stranka u Nemačkoj 1930-ih godina prihvatila je poznati Hitlerov pozdrav 'Sieg heil' (živela pobeda) kao obavezan za sve nemačke građane kako bi demonstrirali vernost prema Fireru, njegovoj partiji i naciji.

August Landmeser, usamljeni Nemac koji je odbio da podigne u vazduh ispruženu ruku ispred Hitlera na skupu 1936. godine, inače je bio lojalni nacista. Pridružio se nacistima 1931. godine i počeo se postepeno uspinjati u stranci koja će s vremenom postati >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jedina legalna politička sila u zemlji.

Dve godine kasnije, Landmeser se ludo zaljubio u Irmu Ekler, Jevrejku koju je zaprosio ubrzo nakon toga, 1935. godine.

Kad je otkriveno da je veren Jevrejkom, Landmeser je izbačen iz Nacističke stranke. Uprkos tome, on je s budućom suprugom otišao da prijavi venčanje u Hamburgu. Međutim zbog novog nirnberškog zakona, dozvola im je uskraćena.

Oni su svejedno ostali zajedno, i dočekali su rođenje prve kćerke, Ingrid, u oktobru 1935. godine.

A zatim se godinu dana kasnije organizovao skup na kojem je Hitler blagoslovio novi brod ratne mornarice, a Landmeser je stajao prekrštenih ruku. Njegov protestujući stav među hiljadama ljudi koji imaju ispruženu ruku itekako se ističe u masi, i poslednjih godina, otkad fotografija navedenog događaja luta internetom, oduševljava sve koji je vide.

Godinu dana kasnije, 1937. Landmeser je pokušao da napusti nacističku Nemačku i pobegne u Dansku s porodicom. Međutim zadržan je na granici i optužen da je 'obeščastio rasu', tj. da je 'osramotio rasu' prema nirnberškima zakonima.

Godinu dana nakon toga, Landmeser je oslobođen zbog nedostatka dokaza, i savetovano mu je da prekine vezu s Ekler.

Budući da on pak nije imao nameru da ostavi majku svog deteta, ignorisao je želje nacista i ponovno je uhapšen 1938. godine, kad je osuđen na tri godine zatvorske kazne u koncentracijskom logoru.

Nikada više nije video ženu koju voli ni svoju ćerku.

Tajna policija je u to doba naime isto tako uhapsila i Ekler, koja je u to vreme bila trudna s njihovom drugom kćerkom. Malenu Irene rodila je u zatvoru, nakon čega je poslata u ženski koncentracioni zatvor.

Veruje se da je iz njega poslata u nacistički eutanazijski centar 1942. godine, u kojem je pogubljena s još 14.000 ljudi, piše Business Insider.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.