Tradicija oslikana igrom i pesmom

Izvor: Politika, 28.Avg.2012, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicija oslikana igrom i pesmom

Igrama i pesmama najlepše se oslikavaju kultura i običaji jednog naroda. U to se uverila i publika u dvorani „Palas Šumadija – Roda 2” na Banovom brdu. Pod ovim krovom priređen je program u okviru Prvog međunarodnog festivala folklora na Čukarici, koji traje do 30. avgusta.

Zoran Gajić, predsednik opštine Čukarica uoči sinoćnjeg koncerta predstavio je članove Kulturno – umetničkih društava iz Bugarske, Poljske i Makedonije. Oni su nastupili zajedno sa plesačima KUD >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Dimitrije Tucović” koje je organizator događaja. Igre iz Šumadije bile su na repertoaru našeg ansambla, koji se nedavno vratio sa turneje po Poljskoj, a sprema se za gostovanje na Tajvanu.

Šopskim igrama predstavio se bugarski KUD „Oro” iz Graova, nadomak Sofije. Članovi „Ohriđanke” iz Ohrida igrali su „tresenicu” i kola iz centralne Makedonije, dok su umetnici iz Poljske osim nacionalnih igara i naročito pesama po kojima su poznati, pokazali i koliko su vični igrama iz drugih zemalja. Na ovom festivalu učestvuje i KUD iz Turske, koji će se predstaviti sutra uveče.

Biljana Bunčić,  jedan od domaćina festivala, kaže da je ovo prilika za upoznavanje i sklapanje prijateljstava.

A. K.

objavljeno: 28.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.