Izvor: Politika, 23.Jan.2015, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smetnja na vezama zaštitnika građana i VBA

Ministarstvo odbrane neće da polemiše sa Jankovićem, jer je izjavio da ima odobrenje da kontroliše VBA, ali da to ne čini, dok Janković upozorava da VBA ima mogućnost da uništi dokumenta o prisluškivanju

Još nije poznato da li Vojnobezbednosna agencija (VBA) prisluškuje „pojedine političke partije, sindikalne lidere i sudije”. Zaštitnik građana Saša Janković koji je izneo te sumnje još nije obavio kontrolu VBA po tom pitanju, iako ga iz Ministarstva odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podsećaju da mu je to omogućeno i da je on samoinicijativno odbio.

„Janković je i sam rekao u razgovoru za ’Nin’ od prošle nedelje da je tu kontrolnu posetu otkazao”, navode u Ministarstvu odbrane.

U ovom ministarstvu tvrde za naš list da je on odbio da kontroliše eventualno nelegalno prisluškivanje, jer mu nisu dati podaci o incidentima za vreme Parade ponosa. U ministarstvu tvrde da Jankoviću oni nisu dostavljeni, kako se ne bi ugrozio krivični postupak i da se u vezi sa incidentima za vreme Parade ponosa obrati tužilaštvu koje vodi postupak.

Janković je juče za „Politiku” rekao da Vojnobezbednosna agencija ima mogućnost da uništi dokumenta u svom posedu i da je do sada to mogla da uradi. Na pitanje koliko su proverljivi i relevantni podaci kojima raspolaže, a tiču se eventualnog prisluškivanja, on je kazao da „što više vremena prolazi, šanse za objektivno ustanovljavanje istine su sve manje”.

– Kao zaštitnik građana imam zakonom propisano ovlašćenje da uzmem izjave od bilo kog njenog pripadnika i to povećava mogućnost da se verodostojnost podataka koje imam što objektivnije utvrdi – rekao je on.

Janković se juče oglasio u vezi sa pitanjima koja smo mu poslali u utorak. Tom prilikom zatražili smo da razgovor za „Politiku” obavimo uživo i poslali mu okvirne teze i pitanja o kojima bismo pričali. On nam je juče odgovorio mejlom. Za ova dva dana, koliko smo čekali na razgovor sa njim, Janković je davao izjave za televizije N-1, B 92, Radio Slobodna Evropa i dnevni list „Blic”. Na „Tviteru” je zahvalio šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Davenportu koji je napisao da se očekuje puna saradnja svih institucija sa zaštitnikom građana i nezavisnim telima u okviru zakona.

Juče smo Jankoviću poslali mejlom i dodatna pitanja kada su naši sagovornici iz Ministarstva odbrane naveli da on ima odobrenje za kontrolu eventualnog prisluškivanja. Nije nam odgovorio, tako da ostaje pitanje da li Janković uopšte ima odobrenje da kontroliše VBA i, ako je ima, zašto to ne čini, kada već tvrdi da postoji mogućnost da ova agencija uništi dokumenta. U Ministarstvu odbrane smatraju Jankovićevo ponašanje „vrlo neozbiljnim” i dodaju da on odbija da pomogne generalnom inspektoru vojnih službi bezbednosti da proveri navode.

U izjavi za „Nin”, na koju se pozivaju u ovom ministarstvu, Janković je rekao da je krajem prošle godine zakazao prvu sistemsku kontrolnu posetu VBA da bi proverio nezakonitosti i nepravilnosti do kojih je došao.

– Neke od njih su: bavljenje sindikalnim vođama, vojnih i civilnih sindikata; bavljenje nekim političkim strankama; operativna obrada nosilaca pravosudnih funkcija; pristupanje sadržini komunikacija bez naloga suda; nepodnošenje krivičnih prijava protiv visokih rukovodilaca službe uprkos sumnji da su nezakonito prisvojili novčana sredstva (umesto toga samo penzionisanje ili smena); prekoračenje nadležnosti kontraobaveštajnom zaštitom odabranih funkcionera van sistema odbrane; odgovornost za milionsku štetu zbog neosnovane optužbe u aferi „Pancir” – naveo je Janković.

On je dodao da je zbog opstrukcije iz Ministarstva odbrane i VBA u slučaju tokom prajda bio prinuđen da tu kontrolnu posetu otkaže jer je, kako kaže, besmisleno ići u kontrolu ako onaj koga kontrolišete bira šta će da vam da, a šta ne.

Janković je dakle izjavio da može da kontroliše VBA, a to ne čini, pa se otvara pitanje njegovih motiva za teške optužbe.

Cela priča o sumnjama na nelegalno prisluškivanje dobila je političku konotaciju, jer Janković ima saznanja da se prisluškuju „pojedine političke partije”. Ukoliko bi se to ispostavilo tačnim, onda bi se s pravom moglo kazati da je reč o ogromnoj zloupotrebi jedne obaveštajne službe. Ali, s druge strane, veoma je bitno da saznamo na koju političku partiju se odnose podaci o eventualnom prisluškivanju, jer se ovakvom Jankovićevom izjavom stvara prostor za politička prepucavanja i manipulacije, a svakako nije u opisu posla zaštitnika građana da otvara takvu mogućnost.

Upitan na koju političku partiju se odnose podaci, da li na lidere, članove ili odbore, Janković je rekao da ne može da kontroliše kako će ko da koristi njegove izjave. Jedino što može da učini jeste da se spreče neželjeni efekti i da mu bude omogućeno da sprovede kontrolu u skladu sa zakonom i saopšti njen ishod.

– Ko je bio meta nezakonitog prikupljanja podataka, to u ovom momentu ne mogu da kažem. Pored svih drugih razloga i zbog toga što bi to olakšalo uništavanje dokaza koji eventualno postoje – kazao je Janković.

Umesto toga, na pitanja od utorka, on je rekao da ne bi ni obaveštavao javnost da su saznanja o prikupljanju podataka VBA u okvirima zakona.

– Takođe, da VBA prvi put nije odbila da dostavi tražena dokumenta o pojedinačnom slučaju u kome sam već pokrenuo kontrolu i time prekinula proces demokratske civilne kontrole svog rada, ne bih obaveštavao javnost o saznanjima sve dok ne izvršim širu kontrolu i budem u mogućnosti da saopštim njen ishod: bilo afirmativan po VBA ili ne – kazao je Janković.

Kao jedan od primera, on je naveo da se čak i u izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije napominje da je zaštitnik građana, nakon sistemske kontrolne posete BIA pre nekoliko godina, konstatovao da ta agencija u svom radu poštuje zakon i po pravilu se pridržava drugih propisa, što je za BIA bilo jako afirmativno.

Janković je pre nekoliko godina u svom izveštaju o kontroli napisao da BIA nije učestvovala u postupku reizbora sudija i tužilaca. Međutim, iz zapisnika sa sednice Državnog veća tužilaca videlo se da je član veća i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević saopštio da je sa tadašnjim republičkim javnim tužiocem Slobodanom Radovanovićem „održao sastanak u BIA, na temu prikupljanja podataka o dostojnosti kandidata”. Kasnije su izvori „Politike” iz BIA tvrdili da ova agencija ipak nije učestvovala u postupku reizbora i da osim dokumenta sa sednice Državnog veća tužilaca, ne postoji bilo kakav pisani trag ili dokaz da su se sudije i tužioci birali na ovaj način.

Na pitanje da li eventualno prisluškivanje vodi po osnovu „nacionalne bezbednosti” ili za potrebe krivičnog postupka, Janković je rekao da „to u ovom momentu ne može da kaže”.

On je dodao da za aktivnosti VBA o kojima je dobio saznanja, ne postoji naredba bilo kog sudije, „a za neke nikako ne bi ni smela da postoji”.

On je dodao i da je obavio nekoliko postupaka kontrole u kojima je proveravao zakonitost i pravilnost postupanja VBA.

– U jednom od njih sam utvrdio nepravilnosti, ali ne i nezakonitost – rekao je Janković.

Dušan Telesković

objavljeno: 23.01.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.