Selaković: Uključiti državni sistem u odbranu Srba u Hagu

Izvor: Politika, 26.Jan.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Uključiti državni sistem u odbranu Srba u Hagu

KRALJEVO – Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je danas da odnos države prema srpskim optuženicima u Haškom tribunalu mora da se promeni i postane pitanje sistema.

„To praktično znači da mora da se poboljša tretman države prema njima kada je u pitanju zdravstvena nega i zaštita, ali i čitav niz drugih pitanja kao što su pružanje maksimalne podrške za ustupanje dokazne dokumentacije timovima odbrane tamo gde prvostepena suđenja još traju”, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Selaković Tanjugu posle obilaska sudova u Kraljevu.

Ministar je kazao da se, takođe, mora naći mogućnost obezbeđivanja dokaza za slučaj revizije nekog postupka, bilo da su naši državljani optuženi, bilo da su u pitanju strani državljani a da u tim slučajevima mi kao država raspolažemo nekim dokazima.

„Odnos prema srpskim državljanima optuženim u Hagu mora da se promeni. Do sada je bio sveden na pojedinca, a mora da bude pitanje sistema. Rasim Ljajić je pokazao i te kako veliku odgovornost u poslovima rukovođenja Nacionalnim savetom za saradnju s Haškim tribunalom, ali iza njega mora da stane i sistem i to se mora sistemski rešavati“, rekao je Selaković .

Selaković smatra da odnos Republike Srbije prema njenim građanima koji se nalaze u pritvorskoj jedinici haškog suda u Sheveningenu nije smeo da se završi kada su izručeni Hagu.

„Nisu izručivani ljudi samo kao pojedincii već i kao nosioci visokih vojnih i državnih funkcija u svojoj državi i koji su istupali u ime svoje države. Prema tome, država ima obavezu da tim ljudima izađe u susret kad i gde im je to potrebno“, poručio je Selaković.

Selaković je prošle sedmice posetio pritvorsku jedinicu Haškog tribunala gde je razgovarao sa 13 srpskih pritvorenika. On je prvi ministar pravde iz Srbije koji je obišao srpske pritvorenike.

Tanjug

objavljeno: 26.01.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija da se uključi u odbranu Srba u Hagu

Izvor: Kurir, 26.Jan.2013

Mora da se poboljša tretman države prema njima kada je u pitanju zdravstvena nega i zaštita, ali i da pruži maksimalnu podršku za ustupanje dokazne dokumentacije timovima odbrane tamo gde prvostepena suđenja još traju, rekao ministar pravde..KRALJEVO - Ministar pravde i državne uprave Nikola...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.