„Sedam veličanstvenih”samo u velikoj sali „Sava centra”

Izvor: Politika, 27.Jan.2013, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Sedam veličanstvenih”samo u velikoj sali „Sava centra”

Deveti festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih” ponudiće publici izuzetnu i vanserijsku selekciju od sedam najboljih ostvarenja, najavili su direktori te manifestacije Zoran i Svetlana Popović.

Festival će biti održan od 30. januara do 3. februara u „Sava centru”. Novina je da će zbog interesovanja gledalaca svi filmovi biti prikazani u velikoj dvorani, koja je ranije bila rezervisana samo za otvaranje i zatvaranje festivala, dok su ostali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << filmovi prikazivani u maloj sali, saopšteno je na konferenciji za novinare u „Sava centru”.

Selektor je, kao i prethodnih godina, danski filmski poslenik Tue Stin Miler, koji će ponovo biti i gost Beograda.

Za svečano otvaranje odabran je švedsko-britanski film „U potrazi za Šugar menom” reditelja Malika Benđelula, koji je ove godine nominovan za Oskara, pa zbog toga neće biti lično u Beogradu.

Ovo je jedan od najvećih bioskopskih hitova u svetu, „zadivljujući dokument o čudu, svedočanstvo o snazi poezije, priča o proroku koji je pronašao svoje mesto, bajka o izgnanom koga pozivaju da se vrati”, ističu organizatori.

Iste večeri, 30. januara, biće prikazana i koprodukcija Belgije, Francuske i Maroka „Čaj ili struja” reditelja Žeroma Le Mera, koji će prisustvovati projekciji i zatim razgovarati sa publikom.

Ta antropološka studija, snimljena u marokanskim planinama nezagađenim tehnologijom, na duhovit način preispituje vrednosti koje donosi savremena civilizacija.

Narednog dana na programu je film „Poslednja kola Hitne u Sofiji” Ilana Meteva, u koprodukciji Bugarske, Hrvatske i Nemačke. Gosti festivala biće reditelj Metev i koproducent Siniša Juričić.

Sledi švedsko-danski film „Palme”. Rediteljke Kristina Lindstrem i Mod Nikander su na vizuelno atraktivan, dinamičan i uzbudljiv način ispričale biografiju nekadašnjeg švedskog premijera Ulofa Palmea, jednog od političara koji su obeležili 20. vek.

Za subotu je najavljen finski „Saundbrejker” čiji je reditelj Kimo Koskela, a glavni junak muzičar Kimo Pohionen, poznat našoj publici sa dva dosadašnja nastupa na „Ring-ring festivalu”. Ovaj nekonvencionalni svirač na harmonici sada će biti i gost filmskog festivala.

Poslednje večeri, 3. februara, na programu su dva filma, oba u prisustvu reditelja.

Dobitnik „evropskog Oskara” za najbolji dokumentarni film, švajcarski autor Manuel fon Štirler u „Zimskim nomadima” prati harizmatični par koji kroz snežno bele pejzaže vodi stado ovaca.

Svečano zatvaranje rezervisano je za zvezdu evropskog dokumentarizma, češku rediteljku Helenu Treštikovu. Ona u „Privatnom svemiru” daje divnu i toplu hroniku jedne obične porodice, prožetu studijom vremena i društva tokom čitavih 37 godina koliko je trajalo stvaranje ovog dokumentarca.

Tanjug

objavljeno: 28.01.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Festival “Sedam veličanstvenih” počinje 30. januara

Izvor: Telegraf.rs, 28.Jan.2013, 18:22

Festival dugometražnog dokumentarnog flma počinje 30. januara i završava se 3. februara. Biće održan u velikoj sali "Sava centra".

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.