Šabich naložio da se dostave podaci o obnovi Geozavoda

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2014, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabich naložio da se dostave podaci o obnovi Geozavoda

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je gradskim vlastima Beograda da organizaciji Transparentnost Srbija dostavi podatke o rekonstrukciji Geozavoda, objavljeno je danas na sajtu poverenika.

Kako se navodi, poverenik je rešenjem naložio Gradskoj upravi da najkasnije u roku od pet dana obavesti Transparentnost da li u vezi sa objektom u Karađorđevoj 48 poseduje dokumente iz kojih se može saznati ko je vlasnik a ko korisnik objekta, osnov korišćenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kao i ko je bio investitor obnove 2014. godine.

Prema rešenju, gradska uprava treba da odgovori i da li poseduje građevinsku i druge neophodne dozvole za obnovu Geozavoda, odluke, dozvole i ugovore u vezi sa radovima na preuređenju saobraćajne infrastrukture ispred objekta, kao i dokumente koji se odnose na plaćanje radova, te da ih ukoliko ih ima dostavi Transapretnosti.

Šabić je istakao da su po zakonu sve informacije u vezi sa finansiranjem, izgradnjom i adaptacijom javnih objekata informacije od javnog značaja, redovan i legitiman predmet interesovanja javnosti.

"Kad je u pitanju objekat izuzetne spomeničke vrednosti, zgrada koja spada u red antologijskih primera srpske arhitekture, koja uz sve to još i po onom o čemu je javnost informisana, i promocioni centar Projekta 'Beograd na vodi', koji je sam po sebi privukao veoma veliki publicitet, ovaj princip rekao bih dodatno dobija na značaju", kazao je Šabić.

On je upozorio da je teško shvatljivo, neprihvatljivo, da gradska uprava doslovno ignoriše zahtev tražioca informacija jer takvo (ne)postupanje predstavlja zakonom predviđen, kažnjiv prekršaj.

"Gradska uprava bi osim jasne predstave o tome da krši zakon, odnosno legitimno pravo javnosti i vrši kažnjiv prekršaj, morala znati i to da na taj način 'obezbeđuje' negativan doprinos publicitetu Projekta "Beograd na vodi", koji je sama apostrofirala kao jedan od najprioritetnijih projekata grada", rekao je Šabić.

Transparentnost Srbija podnela je 13. avgusta žalbu povereniku jer beogradske vlasti nisu dostavile u zakonskom roku dokumenta u vezi sa rekonstrukcijom zgrade "Geozavoda".

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ranije je rekao da je investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ugovorom poklonio 2,7 miliona evra i platio 12 srpskih kompanija koje su angažovale 300 domaćih radnika kako bi bila rekonstruisana zgrada Geozavoda.

Transparetnost Srbije saopštila je danas da posebnu dimenziju ovom slučaju uskraćivanja informacija daje činjenica da organi Beograda, s jedne strane, nisu poštovali zakonsku obavezu dostavljanja informacija građanima, ali da su se u vezi sa tom temom oglašavali u javnosti u kontekstu političkih rasprava.

Ta organizacija je podsetila da je u jednoj takvoj raspravi sa političkim protivnicima, gradonačelnik Siniša Mali 11. avgusta rekao da "nema tajnih ugovora u vezi sa 'Beogradom na vodi' i da je ugovor o donaciji 2,7 miliona evra za rekonstrukciju bivše zgrade "Geozavoda" jedini ugovor koji postoji".

"Ostvarivanje često pominjanog načela transparentnosti u praksi podrazumeva pre svega poštovanje zakonskih obaveza i objavljivanje podataka, kao neophodni minimum, koji ni u kom slučaju ne može biti zamenjen neproverljivim izjavama", navela je Transparentnost.

Prema toj organizaciji, ostvarivanje načela transparentnosti kroz objavljivanje dokumenata naročito je važno u slučajevima kada te projekte javne insistucije široku promovišu kroz promotivne skupove, reklame, TV emisije, kao što je trenutno slučaj sa "Beogradom na vodi".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Šabić naložio da se dostave podaci o obnovi "Geozavoda"

Izvor: Blic, 26.Sep.2014

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je gradskim vlastima Beograda da organizaciji Transparentnost Srbija dostave podatke o rekonstrukciji Geozavoda, objavljeno je danas na sajtu poverenika...Kako se navodi, poverenik je rešenjem naložio Gradskoj upravi da najkasnije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.