Šabić predstavio nov model zakona o zaštiti podataka

Izvor: N1 televizija, 15.Jun.2017, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić predstavio nov model zakona o zaštiti podataka

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić predstavio je nov model zakona u toj oblasti koji bi, kako je navedeno, trebalo da unapredi tu oblast u Srbiji i približi je evropskim standardima.

Na konferenciji za novinare u Beogradu najavljeno je i da će novi model zakona biti stavljen na raspolaganje novoj Vladi, a očekuje se da će ga ona što pre uputiti u formalnu proceduru i pokazati razumevanja za inovacije i popravljanje važećih propisa koji su usvojeni >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pre gotovo deceniju.

"Oblasti zaštite podataka od ličnosti se pristupa neodgovorno i na neadekvatan način", ocenio je Šabić. Prema njegovim rečima, Srbiji je izmena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti potrebna zbog bolje zaštite Ustavnih prava njenih građana, kao i zbog pridruživanja EU.

Podsetio je i na to da u 2018. na snagu stupa opšta uredba EU o zaštiti podataka o ličnosti, koja bi, one koji je se ne pridržavaju, mogla da košta i godišnjeg profita.

Saradnik Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Aleksandar Resanović, predstavljajući novi model zakona, kao najvažnije novine istakao je da su precizno i detaljno utvrđeni video-nadzor i biometrijski podaci, što je u važećem zakonu iiz 2008. potpuno izostalo.

Definisana je i bolja zaštita prilikom automatizovane obrade podataka, posebno kada su deca u pitanju.

Predviđena je i veća odgovornost i obaveze rukovodilaca, koji treba da vode računa o bezbednosti podataka. Prava bi, prema novom modelu zakona, trebalo da se štite i pred Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti, kao pred drugostepenim organom koji bi odlučivao o žalbama.

Govoreći o stanju zaštite podataka o ličnosti u Srbiji, Šabić je rad sudstva i tužilaštva u pojedinim slučajevima ocenio kao poražavajući.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavljen novi model zakona o zaštiti podataka

Izvor: EurActiv Srbija, 15.Jun.2017

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić 15. juna je predstavio novi model zakona u toj oblasti, koji bi, kako je navedeno, trebalo da je unapredi i približi evropskim standardima. Neke od novina su precizno utvrdjeni video nadzor i biometrijski podaci, bolja zaštita prilikom automatizovane...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.