Sa Arsenom je sve bilo jedna velika anegdota

Izvor: Politika, 21.Avg.2015, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Arsenom je sve bilo jedna velika anegdota

Komemoracija Dediću u prepunom Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku održana je u tišini, bez muzike

Moćni glasovi klapa, koji su se zaorili ispred pozorišta u Šibeniku, bili su uvertira u jučerašnju komemoraciju velikom umetniku Arsenu Dediću, koji je preminuo u ponedeljak u Zagrebu, u 78. godini. I to, simbolično, pesmom „Odlazak”, koju je na stihove Tina Ujevića, svojevremeno komponovao Dedić, prenose hrvatski mediji. Komemoracija u prepunom Hrvatskom narodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kazalištu u Šibeniku, rodnom Dedićevom gradu, uz prisustvo Arsenovih kolega: Masima Savića, Željka Bebeka, Nikše Bratoša, Huseina Hasanefendića Husa iz sastava „Parni valjak” i brojnih ličnosti iz kulturnog života, održana je u tišini, bez muzike.

Na sceni teatra, uz Arsenovu sliku, prekrivenu crnim florom, sveću i cveće, smenjivali su se gradski oci Šibenika, tamošnji župan, umetnici:

„Otišao je čovek zbog kojeg smo ponosni što smo Šibenčani. Bio si mnogo više nego što smo ti uspeli reći – svoj, jedan i neponovljiv”, kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić, dok je Vojmir Roša iz Hrvatske glazbene unije podsetio da su se uz Dedićeve stihove udvarali damama:

„Laku noć, Arsene, jer kako kaže veliki Matoš ’Miruj, u smrti se sniva’”.

Uz podsećanje da nikada nije zaboravio svoj Šibenik, Bratoš je njegov rad nazvao „narodnim mudrostima”, Bebek je rekao kako je sa njim sve bila „jedna velika anegdota”, a Hus je bio fasciniran ne samo Dedićevom muzikom i poezijom, već i smislom za humor, dodavši da je bio „renesansni čovek”. Potreseni Masimo Savić kratko je rekao da je Arsen bio „najbolji među nama”.

Uz gromoglasni aplauz, poslednji oproštaj od velikog umetnika je završen uz reči: „Arsen je bio Šibenik, Šibenik je bio Arsen.”

U ponedeljak u podne i Zagrepčani će reći zbogom Arsenu, u Hrvatskom glazbenom zavodu. Jedan od najznačajnijih muzičara na prostoru bivše Jugoslavije će, podsetimo, po sopstvenoj želji, biti sahranjen daleko od očiju javnosti, u krugu najbliže porodice u Zagrebu.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Begeč: Veče posvećeno Arsenu Dediću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2015, 08:12

Veče posvećeno Arsenu Dediću održaće se večeras u 19.30 u glavnom holu Kulturnog centra Begeč...Stihove jednog od najvećih i najvažnijih kantautora sa prostora bivše Jugoslavije, a i šire, kazivaće mladi glumci Nikolina Spasić i Milan Novaković. Neke od najvećih hitova izvešće Milan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.