Romeo i Julija stižu u Beograd i Prištinu

Izvor: Politika, 27.Mar.2015, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romeo i Julija stižu u Beograd i Prištinu

BEOGRAD – Koprodukcijska dvojezična srpsko-albanska predstava o ljubavi i mržnji „Romeo i Julija”, po tekstu Viljema Šekspira, biće premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu u nedelju 5. aprila.

Reditelj Predrag Miki Manojlović rekao je na konferenciji za novinare da će predstava imati četiri izvođenja u Beogradu i isto toliko u maju u Prištini.

„Tema predstave je univerzalna, ali i naša i posebna. To je velika priča o ljubavi i mržnji, najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istraživanje uzroka ljubavi i mržnje”, rekao je Manojlović i dodao da na tu temu nije bilo boljeg komada za zajedničku srpsko-albansku produkciju od „Romea i Julije”.

On je rekao da ne zna kako će publika prihvatiti predstavu, ali da se nada da će biti izvođena ne samo u Beogradu i Prištini, već i u drugim mestima u Srbiji i na Kosovu, kao i u Zagrebu, Beču i drugim evropskim gradovima koji „osećaju probleme ljudi”.

„Kosovska i srpska elita su udaljene, ali pojedinci nisu. Voleo bih da predstavu vidi beogradska elita, a ne znam da li će biti 'bočnih' efekata”, rekao je Manojlović, upitan da li očekuje negativne reakcije publike zbog nerešenih srpsko-albanskih odnosa.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Ana Vučetić rekla je da je to ministarstvo finansijski podržalo predstavu, ne samo jer je ta koprodukcija primer dobre prakse i podsticaj tolerancije, već i zbog toga što učestvuju vrhunski glumci.

Glumac Alban Ukaj koji u predstavi glumi Romea, rekao je da je priprema komada bila dugotrajna i da se odvijala uglavnom u Beogradu, gde je već glumio u četiri predstave sa albanskim glumcima, od kojih su neke bile na albanskom jeziku.

„Nadam se da će ova predstava imati kontinuitet. Postoji saradnja između Beograda, Sarajeva, Zagreba, Podgorice, ali tu se govori isti jezik, dok je u ovoj produkciji jezik različit i postoji vakuum dugo vremena”, rekao je Ukaj.

Priprema predstave u produkciji Kulturnog centra Radionica integracije iz Beograda i organizacije Qendra Multimedia iz Prištine počela je u septembru 2013, a kako je reditelj rekao, bez podrške Ministarstva kulture i informisanja Srbije ne bi mogla biti završena.

Uloga Julije poverena je Jovani Gavrilović, a u predstavi glume i Nebojša Glogovac, Nataša Tapušković, Anita Mančić, Goran Jevtić, Uliks Fehmiu, Mensur Safciju, Nikola Rakočević, Armend Baloku, Faris Beriša, Edona Rešitaj i Arta Selimi.

Beta

objavljeno: 27.03.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.