„Razbijeni krčag” otvara užički festival

Izvor: Politika, 08.Nov.2015, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Razbijeni krčag” otvara užički festival

Užice – Jugoslovenski pozorišni festival pod sloganom „Bez prevoda” otvara se večeras, a u njemu će se tokom sedam dana za nagrade „Ardalion” nadmetati poznata pozorišta iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore. U užičkom teatru, uvek dobrom organizatoru ove smotre, najavljuju da će festival otvoriti ministar kulture u Vladi Srbije Ivan Tasovac. Ukupan budžet 20. JPF iznosi oko sedam miliona dinara, od čega se po pola tog troška izmiruje iz državne i gradske kase.

Moto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovogodišnjeg festivala je „No pasaran”, dok će o najboljima odlučivati stručni žiri čiji su članovi iz tri države: teatrolog Ivan Medenica, predsednik žirija (Srbija), reditelj Zlatko Sviben (Hrvatska), scenografkinja Mia David (Srbija), teoretičarka scenskog dizajna Tatjana Dadić Dinulović (Srbija) i reditelj Aleksandar Pejaković (BiH).

Zavesu na 20. izdanje ove smotre podiže večeras Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda s predstavom „Razbijeni krčag” u režiji Igora Vuka Torbice. U ponedeljak je na programu predstava „Divlje meso” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, po tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji Dina Mustafića. Za njom dolazi „Životinjska farma” HNK „Ivana pl. Zajca” iz Rijeke u režiji Andraša Urbana. U sredu uveče je „Kazimir i Karolina” Ateljea 212 rediteljke Snežane Trišić, a u četvrtak „Urnebesna tragedija” Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice koju je postavio Veljko Mićunović. Petak je dan za domaće pozorište, kada užički glumci pred svojom publikom igraju komad „Svrati, reče čovek” u režiji Ivana Vukovića. U subotu se festival završava predstavom Zagrebačkog kazališta mladih „Radni naslov Antigona” rediteljke Renate Karole Gatice.

Koselektori 20. JPF Bojan Munjin i Zoran Stamatović ističu da ovaj festival opipava bolna mesta sadašnjice baveći se današnjom primitivnom ohološću ili krizom, ritualima mazohizma domaćeg ognjišta, prošlošću u kojoj se komično davimo, Balkanom i globalnim svetom, i nudi moralni izbor koji uključuje rizik i žrtvu, ali i nadu: probudimo se, budimo hrabri i borimo se.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Razbijeni krčag" za početak pozorišnog festivala u Užicu

Izvor: RTS, 09.Nov.2015, 01:01

Predstavom "Razbijeni krčag", Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, u režiji Igora Vuka Torbice, u Užicu je počeo jubilarni, 20. Jugoslovenski pozorišni festival - "Bez prevoda". Pod ovogodišnjim motom "No pasaran", na festivalu će do nedelje biti prikazano sedam najboljih pozorišnih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.