Prvi rođendan srpskog ćiriličnog domena

Izvor: Politika, 27.Jan.2013, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi rođendan srpskog ćiriličnog domena

Registracija ćiriličnog internet domena .srb počela je 27. januara 2012. i za godinu dana je registrovano više od 6.800 naziva ovog domena. Registrovanih naziva .rs domena trenutno ima više od 77.000, što znači da je .srb domen dostigao skoro 10 odsto svog „starijeg brata”. To je zadovoljavajući rezultat, s obzirom na nezahvalan položaj ćirilice u našem društvu, saopštio je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Poštujući svoja nacionalna pisma, istu odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su već donele 23 države, među kojima su i sve najveće zemlje sveta u kojima se ne koristi latinično pismo (Rusija, Kina i Indija), kao i mnoge arapske i azijske zemlje. Kako neke od tih zemalja imaju i više jezika i pisama u zvaničnoj upotrebi, trenutno u svetu ima ukupno 33 domena sa nazivima čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom.

Slobodna registracija .srb domena počela je 1. avgusta 2012. i od tada svako, kako u Srbiji, tako i u dijaspori, svoje ime i prezime, porodično prezime ili nadimak, naziv svoje organizacije ili kompanije, ili bilo koji drugi pojam koji ga podseća i povezuje sa Srbijom, može registrovati kao internet domen na ćirilici, sa .srb na kraju.

Određeni tehnički problemi, koji su postojali u trenutku pojave .srb domena, u međuvremenu su otklonjeni. Tako je, na primer, na zahtev RNIDS-a, internet čitač fajerfoks omogućio ispravan prikaz ćiriličkih .srb domena i zvanično objavio da je ta greška u njihovom programu ispravljena.

Na internet sajtu www.nadjimelako.rs(ili nađimelako.srb) objašnjeno je zašto je dobro imati .rs i .srb domene, kako ih pravilno odabrati i gde i kako ih registrovati, saopštio je RNIDS.

R. S.

objavljeno: 28.01.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Prvi rođendan ćiriličkog .СРБ domena

Izvor: ITsvet.com, 28.Jan.2013, 12:34

Registracija ćiriličkog internet domena .СРБ počela je 27.01. 2012. i za godinu dana je registrovano preko 6.800 naziva ovog domena. Registrovanih naziva .RS domena trenutno ima preko 77.000, što znači da je .СРБ domen dostigao skoro 10% svog "starijeg brata", i to je zadovoljavajući rezultat...

Nastavak na ITsvet.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.