Protest bivših radnika Zastava kamiona, pisali i premijerki

Izvor: N1 televizija, 28.Jun.2018, 07:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest bivših radnika Zastava kamiona, pisali i premijerki

Bivši radnici Zastave kamioni, koja još postoji kao pravni subjekt, iako ne funkcioniše već dve i po godine, započeli su proteste ispred nekadašnje upravne zgrade te fabrike, zahtevajući isplatu zaostalih zarada.

Uz zarade zahtevaju i jubilarne nagrade i druge prinadležnosti,  kao i povezivanje radnog staža od 2010. do 2016, kad su i poslednje kamiondžije napustile svoja radna mesta, prenosi Danas.

Goran Miletić, lider protesta "kamiondžija" je za >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ovaj list rekao da oko 300 bivših radnika traži isplatu od pet do 15 zaostalih zarada, kao i uplatu doprinosa penzijsko invalidskom fondu za po nekoliko godina. Radnicima se, prema njegovoj proceni, na ime neisplaćenih zarada, jubilarnih nagrada i drugog, duguje u proseku po oko 500.000 dinara. Većina njih, tvrdi sagovornik lista Danas, ima izvršne sudske presude za naplatu potraživanja od fabrike, koje će u dogledno vreme biti aktivirane.

Kamiondžije su svoje zahteve prosledile poslovodstvu fabrike, ali i premijerki Ani Brnabić, ministrima privrede i pravde, Goranu Kneževiću i Neli Kuburović, kao i rukovodstvu kragujevačke gradske uprave.

"Mi, bivši radnici Zastave kamiona, ne možemo više nemo da posmatramo bahato rastakanje i otuđenje imovine naše nekadašnje fabrike, dok, s druge strane, ne možemo da naplatimo plate, jubilarne nagrade i druge prinadležnosti, koje nam se duguju još od 2013, niti nam se, uplatom doprinosa za PIO, povezuje radni staž od 2010. do početka 2016. godine",  pišu bivši radnici u obraćanju Brnabić.

Premijerku pitaju i zašto se bivšim radnicima ne isplaćuju njihova potraživanja, ako vidi da se imovina fabrike kamiona svakodnevno "razvlači i otuđuje".

"Kako je moguće da je Zastavin zavod za medicinu rada dat Ministarstvu zdravlja i to bez ikakve nadoknade, iako smo imali uveravanja nadležnih da će imovinom tog zavoda, svojevremeno procenjenom na oko pet miliona evra, da budu izmirena dugovanja prema PIO fondu, kako bi se radnicima povezao radni staž. Želimo ovom prilikom da vas upoznamo i sa činjenicama da je upravna zgrada nekadašnje Zastava tapacirnice, koja je u vlasništvu Zastave kamiona, prodata po ceni jednakoj tržišnoj vrednosti dvosobnog stana u Kragujevcu, da je imovina Zastave rezervni deo takođe prodata u bescenje, a da se ne zna po kom osnovu gradska uprava u Kragujevcu raspolaže prostorom u nekadašnjoj upravnoj zgradi fabrike kamiona", navode radnici.

Novo okupljanje nekadašnjih radnika Zastava kamiona zakazano je za početak naredne sedmice, do kada očekuju i odgovor od premijerke.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.