Prodaju se patike koje su najavile promenu u svetskom sportu

Izvor: Politika, 13.Mar.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaju se patike koje su najavile promenu u svetskom sportu

Patike iz decembra 1984. sa potpisom legendarnog košarkaša Majkla Džordana na veb aukciji od 8. aprila. – NBA revolucija: mladi crnac kao prodavac patika beloj Americi

Od 8. do 25. aprila održaće se veb aukcija za patike koje su najavile promenu u svetskom sportu. Ponuđeni artikal je svim kolekcionarima sportskih rekvizita poput relikvije, pošto je reč o obući sa potpisom, koju je legendarni košarkaš Majkl Džordan nosio 2. decembra 1984.

Posle meča u kome >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su njegovi „bikovi” u Los Anđelesu pobedili domaćina sa 113:112 Džordanu je u svlačionici prišao tada petnaestogodišnji čuvar lopti i zamolio ga da mu pokloni crveno-beli model „Najkijevih” patika u kojima je igrao. Budući najbolji majstor basketa svih vremena bez reči je uslišio tinejdžerovu želju.

Analitičari tržišta sportskih predmeta predviđaju da će na on-lajn prodaji cena dostići oko 47.000 evra. Rekord kada je reč o korišćenoj sportskoj obući sa 99.000 evra ostvarile su Džordanove patike iz pete finalne utakmice NBA prvenstva 1997. On je, uprkos gripu i visokoj temperaturi, u pobedi Čikaga za vođstvo od 3:2 protiv Jute učestvovao sa 38 poena. To je bio već dvanaesti model u i danas visokoprofitabilnom serijalu „Er Džordan”, dok će u aprilu kupca „potražiti” patike uoči zlatnog doba.

Novo računanje vremena počelo je pre 29 godina, kada je Fil Najt, čelni čovek „Najkija”, prihvatio ideju da u planirano porobljavanje planete krene sa personalizovanim modelom.

U sagledavanju ove, kako se ubrzo pokazalo, dobitne kombinacije treba razumeti i sliku Amerike osamdesetih godina prošlog veka. Za mnoge, osim za nekolicinu „Najkijevih” vizionara, namera da vodeća ličnost u prodaji sportske obuće belim stanovnicima SAD-a bude nedovoljno poznati crnac, predstavljala je samoubilački potez.

A onda, gotovo preko noći, revolucija je počela sa belo-crno-crvenim modelom „Er Džordan 1”. Džordanov strelovit uzlet na parketima i svakodnevne majstorije pod koševima pratila je i genijalna zamisao u načinu posrednog reklamiranja.

U Ligi je tada sportska obuća bila bele boje, pa je komesar Dejvid Štern odlučio da svaki put kada se Džordan pojavi na parketu sa svojim obojenim patikama, odreže i kaznu od 4750 evra (5000 zelenih novčanica). Džordan je patike stalno obuvao, a „Najki” je zadovoljno trljao ruke, uredno plaćao penale i slagao paricu na paricu, tj. milione na milione.

Majkl Džordan 1984. u crveno-belim patikama

Na svim meridijanima je postao poznat i niz propagandnih poruka koje je potpisao čuveni reditelj Spajk Li, takođe Afroamerikanac. U njima se on u vidu alter ega, pod imenom Mars Blekmun, u raznim situacijama pojavljuje sa Džordanom. Naravno, sve što Majkl uradi, a Blekmun ne može, ovaj drugi je komentarisao rečima: „To je zbog patika...”

Ne baš u prvom trenutku, ali vrlo brzo potom postalo je jasno da su „džordanke” – stvar prestiža i statusni simbol.

Pobednički niz je nastavljen, a na poslovnim grafikonima linija uspeha bila je predstavljana isključivo uzlaznom putanjom.

Taj osnovni model je u potrošačkoj Americi svetlost dana ugledao u martu 1984, po ceni od 61,5 evra. Već u maju „Najkijev” prihod od patika sa Džordanovim imenom dostigao je 66.200.000 evra. Ostalo je istorija.

Prevedeno na jezik brojeva, efekat „džordanomanije” za „Najki” je izgledao ovako: kada je 1984. Džordan došao, promet je bio 855.500.000, a 1997. posle šeste titule osvojene sa Čikagom, čak 8.735.000.000 evra.

U međuvremenu su se „Er Džordan” ukrštale sa ostalim „Najkijevim” patikama, stvarajući od gotovo istog tek nešto različito, ali uvek neodoljivu „mamiparu”.

Za prvi petogodišnji ugovor sa „Najkijem” Džordan je 1984. dobio 1.950.000 evra, dok mu je plata u Čikagu te sezone bila 426.000 evra. U 1998, poslednjoj godini u Bulsima, na klupskoj blagajni primio je 27.500.000 evra.

Iz godine u godinu bujao je i poslovni odnos između vodećeg manekena i „Najkija”, tako da je negde na razmeđi dva milenijuma on u okviru matične firme dobio i svoju modnu liniju sa nazivom „Džordan brend”.

Danas ovaj pogon čini skoro deset odsto ukupnog „Najkijevog” prihoda i pokriva 13,8 odsto tržišta SAD-a. Čak 87,5 odsto patika skupljih od 100 dolara (95 evra) su Džordanove.

Majkl Džordan (52 leta) je u septembru 2014. dospeo i na rang-listu svetskih milijardera lista „Forbs”. Sa tačno milijardu dolara (951.000.000 evra) zauzima 1751. mesto. Biznis sa „Najkijem” mu je prošle godine doneo 95.100.000 evra, dok je za petnaest NBA sezona u Čikagu i Vašingtonu ukupno zaradio 89.500.000 evra...

Ratko Pavlović

objavljeno: 14.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.