Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jul.2020, 12:25

Predstavnici tri grupe u EP podržali zahtev srpske opozicije

Predstavnici tri grupe u Evropskom parlamentu podržali su danas zahtev srpske opozicije i pozvali Evropsku komisiju da formira ekspertsku grupu koja će sačiniti izveštaje o zarobljenoj državi i medijima u Srbiji.

Koordinirani napori Evropskog parlamenta i Evropske komisije pokazali su se efikasnim u rešavanju političke krize u drugim zemljama regiona", objavio je na Tviteru poslanik liberalne grupe Obnovimo Evropu Klemen Grošelj uz zajedničko saopštenje koje su pored njega >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << potpisali Tanja Fajon iz poslaničke grupe Socijalista i demokrata i Viola fon Kramon Taubadel iz grupe Zelenih.

"Pošto smo primil zahtev srpske opozicije institucijama EU da se angažuju na mirnom i politički održivom rešavanju tekuće političke krize u Srbiji i da olakšaju kreiranje novih instrumenata koji bi pomogli u postizanju tog cilja, kao poslanici tri različite političke grupe u EP odlučili smo da odgovorimo na taj zahtev", navodi se u saopštenju.

"Naša je ambicija da omogućimo svim relevantim političkim partijama i pokretima u Srbiji da reše krizu i da na taj način omoguće oživljavanje demokratskog razvoja u Srbiji u interesu njenih građana. Pozivamo EK da oformi grupu eksperata koji će objaviti izveštaje o zarobljenoj državi i medijima u Srbiji", dodaje se.

Predstavnici više opozicionih stranaka koje su bojkotovale izbore juče su uputili pismo evropskim zvaničnicima u kome predlažu formiranje nezavisne ekspertske grupe koja bi sačinila izveštaje o zarobljavanju države i medija u Srbiji, kao prvi korak u rešavanju političke krize pod okriljem EU, po uzoru na Pribeov izveštaj koji je 2015. sačinjen za Makedoniju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zahtev Evropskoj komisiji za formiranje ekspertske grupe za Srbiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jul.2020

Predstavnici tri političke grupacije u Evropskom parlamentu (EP) pozvali su Evropsku komisiju (EK) da formira seniorsku ekspertsku grupu koja će objavljivati izveštaje o „državnom i medijskom zarobljavanju u Srbiji“. “Srpska demokratija trenutno je ugrožena autoritarnim tendencijama vlasti,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.