Predlog izmena Ustava u oblasti pravosuđa do kraja godine

Izvor: N1 televizija, 24.Maj.2017, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog izmena Ustava u oblasti pravosuđa do kraja godine

Ministarstvo pravde predložiće do kraja godine izmene Ustava u oblasti pravosudja, najavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je ukazala da je Radna grupa u okviru Komisije za sprovodjenje nacionalne strategije reforme pravosudja sačinila analizu u kojoj su sagledani okviri promene Ustava u oblasti pravosudja i da će ona poslužiti za dalji rad, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Kuburović je na sastanku sa članovima misije Odbora za ustavna pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Evropskog parlamenta, kojom predsedava Djerdj Šopflin, rekla da će izmene Ustava koje će predložiti Ministarstvo pravde, biti u cilju jačanja nezavisnosti pravosudja i nosilaca pravosudnih funkcija, što je predvidjeno i Akcionim planom za Poglavlje 23.

Kuburović je istakla da će aktivno učešće u izradi predloga izmena Ustava u oblasti pravosudja imati eksperti Venecijanske komisije, kao i da će mišljenje te institucije biti od velikog značaja za formiranje konačnog predloga.

Ona je dodala da pitanje promene najvišeg pravnog akta zahteva širi politički konsenzus, a da konačno usvajanje izmena Ustava zavisi od odluke Skupštine Srbije i gradjana na referendumu.

Ministarka pravde je navela i da je u cilju ispunjenja Akcionog plana za Poglavlje 23 u oblasti osnovnih ljudskih prava u novembru 2016. godine usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, čija primena počinje 1. juna, kao i da bi uskoro pred Skupštinom Srbije trebalo da bude i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

Predstavnici misije Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta istakli su da podržavaju Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, pohvalili su reforme koje su do sada sprovedene i istakli da je put pridruživanja svake zemlje članice težak i zahteva puno rada.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuburović: Do kraja godine predlog IZMENE USTAVA u oblasti pravosuđa

Izvor: Blic, 24.Maj.2017

Ministarstvo pravde predložiće do kraja godine izmene Ustava u oblasti pravosuđa, najavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović...Ona je ukazala da je Radna grupa u okviru Komisije za sprovođenje nacionalne strategije reforme pravosuđa sačinila analizu u kojoj su sagledani okviri promene...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.