Petrović bi na poligraf s Pajtićem i Udovički

Izvor: Politika, 04.Okt.2015, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović bi na poligraf s Pajtićem i Udovički

Direktor EMS-a Nikola Petrović tvrdi da nikada nije upoznao sestru Kori Udovički i da je projekat vetroparka vođen u skladu sa zakonom. – Antić: Nećemo se baviti Pajtićevim besmislicama

Afera „vetroparkova” koju je prošle nedelje inicirao Bojan Pajtić iz DS-a, predsednik pokrajinske vlade Vojvodine, objavivši navodni transkript telefonskog razgovora u kome Lidija Udovički, sestra Kori Udovički, tvrdi da joj je Nikola Petrović, direktor Javnog preduzeća „Elektromreža >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije”, tražio dva miliona evra da bi izvršio prenos struje iz vetra na elektromrežu, dobila je epilog. Bar što se tiče predstavnika vlade i EMS-a.

Aleksandar Antić, ministar energetike, i Nikola Petrović, prvi čovek EMS-a, složili su se da se više po ovom pitanju neće izjašnjavati i baviti besmislicama koje iznosi Pajtić jer imaju prečih državnih stvari.

Ana Brnabić, direktor „Kontinental vinda” američke kompanije u Srbiji, koja već 10 godina radi u našoj zemlji i pokušava da sagradi jedan od najvećih vetroparkova, podnela je juče ostavku na ovo mesto, zbog, kako je rekla, neslaganja s politikom kompanije oko toga da li ovaj slučaj treba dalje komentarisati ili ne.

Ministar Antić je objasnio da direktor EMS-a nije imao nikakav uticaj na vođenje projekta gradnje vetroparkova u Srbiji, te da je jedini dokumenta koji je sporan jeste građevinska dozvola koju je izdao pokrajinski sekretarijat. „Jedino tu postoji prostor za korupciju, sve ostalo je rađeno po zakonu”, objasnio je ministar.

On je dodao da je ovo neuspeli pokušaj fabrikovanja priče u kojoj nema nijednog ozbiljnog dokaza za napad. Pajtić je, dodao je, celu priču pokušao da iskoristi u predizborne i političke svrhe, zbog čega EMS više ne sme da se provlači kroz blato i prašinu.

Petrović je ponovio da nikada nije upoznao Lidiju Udovički i da je projekat vetroparka vođen u skladu sa zakonom. On je pozvao Udovički da se oglasi, gde god da je na planeti, i da kaže da li su se ikada upoznali i da li je on bilo šta tražio od nje.

– Saopštenje DS-a glasilo je: „Da li je moguće da je jedini argument Petrovića da ne poznaje Udovički?” Ja ne znam da li postoji drugi jači argument od ovoga” – rekao je Petrović, dodavši da je Pajtić demantovao sam sebe.

Prvi čovek EMS-a objasnio je da će se sledeći put obratiti javnosti samo ukoliko Pajtić i Udovički pristanu da idu s njim na na detektor laži i to u prisustvu kamera.

On je objasnio da energetsku dozvolu za prenos električne energije može da ima samo EMS, a ne investitor, te je pitanje kako je dozvola uopšte izdata kompaniji „Kontinetal vind” s obzirom na to da obuhvata razvodno postrojenje kao deo prenosnog sistema, koje ne može da bude u vlasništvu bilo kog investitora. Na to je EMS ukazao ovoj američkoj kompaniji. Petrović je objasnio da energetsku dozvolu za takve objekte može dobiti samo onaj ko ima licencu za prenos električne energije, a to je EMS.

Bivša direktorka američke kompanije objasnila je da su se nadležna ministarstva pridržavala zakona i svih rokova, zbog čega je pismom lično zahvalila i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, dodajući da je ne zanima razgovor Bojana Pajića i Lidije Udovički, koji je DS ponudio kao jedan od ključnih dokaza o sumnji na korupciju.

– Ne zanima me taj razgovor, ako ga je bilo i kad od da ga je bilo, jer on nema nikakve veze s firmom „Kontinental vind” – rekla je Brnabićeva i objasnila da se u međuvremenu čula sa sestrom Kori Udovički, ali da je nije pitala za telefonski razgovor s Pajtićem jer nije imala vremena.

Ona je, takođe, odgovarajući na pitanja novinara o dokumentu koji je svojevremeno Lidija Udovički uputila Vladi i potpisala kao kantri menadžer, rekla da je Udovički prethodno već smenjena s tog mesta te da je prekoračila ovlašćenja time što se pismom obratila Vladi.

Upitana ako su svi u Srbiji dobro radili svoj posao i u Vladi i u EMS-u ko je onda u ime ove američke kompanije poslao pismo američkom potpredsedniku Džozefu Bajdenu, žaleći se na uslove poslovanja u Srbiji, ona kaže da bi i ona volela to da sazna.

DS: Brnabić se potpisala zajedno s Lidijom Udovički

Demokratska stranka saopštila je sinoć da je i direktorka firme „Kontinental vind” u ostavci Ana Brnabić prekoračila svoja ovlašćenja, jer je i sama 3. marta 2014. godine potpisala pismo u kome se Lidija Udovički s pečatom firme potpisala kao kantri menadžer.

DS kaže za Anu Brnabić da je „stara direktorka ’Kontinental vinda’, a nova direktorka Vučićevog deliveri junita u Vladi Srbije”. Tanjug

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Antić: Petrović bez uticaja na projekat vetropark

Izvor: B92, 04.Okt.2015

Afera “prisluškivanje” traje i dalje, a tim povodom su se oglasili ministar energetike Aleksandar Antić i direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović...Agencija Tanjug pod oznakom “hitno” prenela je reči dvojice funkcionera, koji su još jednom istakli da su navodi u transkriptu razgovora...

Nastavak na B92...

Antić: EMS jedno od najboljih javnih preduzeća

Izvor: Mondo, 04.Okt.2015

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je EMS bez dileme jedno od najboljih javnih preduzeća koje uplaćuje najveću dividendu u budžet Srbije...Foto: Beta/Nenad Petrović..Antić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se EMS nalazi u ozbiljnom investicionom ciklusu...

Nastavak na Mondo...

Petrović: Pajtić demantovao sam sebe

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Okt.2015

Generalni direktor Eleketromreže Srbije Nikola Petrović demantovao je danas sve navode lidera DS-a Bojana Pajtića o navonoj korupciji, ponovio da nikada nije upoznao Lidiju Udovički i da je projekat vetroparka vođen u skladu sa zakonom...On je takođe na pres konferenciji u Vladi Srbije pozvao Udovički...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Antić: Vetroparkovi, loš pokušaj fabrikovanja afere

Izvor: RTS, 05.Okt.2015, 00:02

Projekat izgradnje vetroparkova vođen je apsolutno u skladu sa procedurama i zakonom, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić. Generalni direktor EMS-a Nikola Petrović demantovao je sve navode lidera DS-a Bojana Pajtića o navodnoj korupciji i ponovio da nikada nije upoznao Lidiju Udovički....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.