Patrijarh na skupu mira u Sarajevu

Izvor: Politika, 09.Sep.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh na skupu mira u Sarajevu

Imam slobodu da sa ovog svetog mesta uputim apel da se potrudimo da Sarajevo ne ostane bez hrišćana, rekao poglavar SPC, obraćajući se, na poziv kardinala Puljića, okupljenom narodu u sarajevskoj katedrali, odakle je ispraćen burnim aplauzom

Od našeg dopisnika

SarajevoNjegova svetost patrijarh srpski Irinej, koji se nalazi u četvorodnevnoj poseti Mitropoliji dabrobosanskoj, služio je juče liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Bogorodice u Sarajevu i održao besedu, ispunjenu porukama mira i međusobnog poštovanja i uvažavanja.

„Nema mira kod onih koji nemaju mir s Bogom, koji je uslov za mir s drugima”, naglasio je patrijarh Irinej.

Podsetivši da živimo u vremenu kada je mir poremećen među ljudima srpski patrijarh poručio je da „treba da nosimo seme mira, pre svega, u sebi, i da to seme Božije, seme ljubavi sejemo svugde gde se nalazimo”.

Njegova svetost je istakao da, umesto dobrih odnosa, u svetu vlada zlo koje je veoma prisutno u našim životima.

Napominjući da Gospod očekuje od svih nas ono što pokazuje prema svima nama patrijarh Irinej rekao je da je smisao ljudskog života na zemlji „da zasluži i zadobije” ono što je večno i neprolazno.

„Vrhunac svega što je Gospod stvorio je čovek, koji nije stvoren da živi kratko vreme nego večno u Carstvu Božijem. Svaki čovek je slika i ikona Božija i zato smo dužni da poštujemo svakog čoveka, jer je on delo ruku Božijih namenjenoza večnost i besmrtnost”, poručio je srpski patrijarh.

Svetu arhijerejsku liturgiju, kojoj je prisustvovao veliki broj vernika, patrijarh Irinej služio je uz sasluženje predstavnika visokih delegacija Vaseljenske, Aleksandrijske i Ruske patrijaršije, episkopa Srpske pravoslavne crkve i drugih pomesnih pravoslavnih crkava.

Njegova svetost prisustvovao je u subotu uveče molitvi za mir u katedrali Srca Isusova u Sarajevu koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić s više kardinala i biskupa.

Na poziv kardinala Puljića patrijarh Irinej obratio se prisutnima,apelujući da se sva hrišćanska braća potrude da Sarajevo ne ostane bez hrišćana.

„Imam slobodu da sa ovog svetog mesta, pre svega predstavnicima crkvene jerarhije i svoj braći hrišćanskoj,uputim apel da se potrudimo da Sarajevo ne ostane bez hrišćana. Ovo je drevni hrišćanski grad”, naglasio je patrijarh srpski, zahvaljujući Bogu što je omogućio zajednički molitvu koje bi trebalo da se događaju češće u vremenu u kojem živimo, kada su „vrednosti pomaknute” na periferiju ljudskih interesa i ideologija.

„Molim se Gospodu da nas zbliži! Mnogo je vremena prošlo od kada smo se mi hrišćani podelili. Naš narod ima izreku i kaže: ’Podeljena kuća je osuđena na propast’. Mnogo je vremena prošlo u podeljenosti te to zahteva mnogo vremena i da se zbližimo”, rekao je patrijarh Irinej koji je, zajedno s pratnjom, ispraćen iz sarajevske katedrale uz buran aplauz uz koji je i dočekan.

Njegova svetost će,u okviru četvorodnevne posete Mitropoliji dabrobosanskoj, učestvovati u radu Međunarodne konferencije za mir „Naša je budućnost živeti zajedno – Religije i kulture u dijalogu” koja se, u organizaciji zajednice „Svetog Egidija” iz Italije, održava u Sarajevu od 9. do 11. septembra, uz učešće više od četiri hiljade predstavnika crkava i verskih zajednica iz celog sveta.

Dušanka Stanišić

objavljeno: 10.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.