Брнабић: Србија наставља са имплементацијом препорука ODIHR

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Feb.2024, 21:31

Брнабић: Србија наставља са имплементацијом препорука ODIHR

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да, када се погледају препоруке из извештаја Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ODIHR), да је јасно да су у Србији избори били фер, поштени, транспарентни и у складу са демократским >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нормама, саопштила је Влада Србије. Фото: Танјуг/Раде Прелић
Премијерка Ана Брнабић, која се обратила јавности поводом овог извештаја, у којем се анализирају услови избора одржаних 17. децембра 2023. године, истакла је да имамо препоруке које су већ у овом тренутку, након рада са ODIHR од 2019. године, много блаже него у многим земљама чланицама Европске уније.

„Настављамо рад са ODIHR-ом и са имплементацијом свих препорука у складу са оном праксом коју смо увели у Србију 2019. године, од када постоји Радна група Владе Србије за сарадњу са ODIHR-ом. Да ли се слажемо са свим што стоји у овом извештају? Свакако не. Али настављамо да радимо на имплементацији препорука“, поручила је премијерка.
Она је поновила да је наша земља посвећена сарадњи са ODIHR, те да смо упутили позив посматрачкој мисији ове канцеларије да дође и посматра локалне изборе, који треба да се одрже у Србији касније ове године.
Брнабић је констатовала да је извештај ODIHR неупоредиво објективнији од извештаја неких других међународних институција, које су искористиле све ово да воде политичку кампању против Србије. „Извештај ODIHR још једном показује да ти извештаји неких међународних институција никакве везе нису имали са одржаним изборима у Србији, већ су били притисци на Србију ради неких геополитичких интереса“, рекла је Брнабић.
Влада Србије, како је нагласила, најснажније осуђује све оне који су злоупотребили јавне ресурсе и медије и, захваљујући постојању различитих геополитичких интереса, искористили све то у последњим месецима за напад на сопствену земљу.
Премијерка је, говорећи о имплементацији препорука ODIHR, навела да је у извештају за 2022. годину препознато да је имплементирано 13 од 26 препорука, две у потпуности, а 11 делимично, док у овом финалном извештају има 25 препорука.
Према њеним речима, мањи број препорука у односу на извештај 2022. године говори о томе да је изборно окружење свакако значајно боље.
Такође, како је додала, након априлских избора 2022. године у финалном извештају имали смо пет препорука које су се односиле на медије, а сада имамо две, што јасно говори о томе да смо радили на томе и да је ситуација значајно боља.
Vučić: Neko mora da se bavi činjenicama iz izveštaja ODIHR, a ne lažima pojedinih medija. U petak ću razgovarati sa kolegama iz stranke na temu izbora u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић: Србија наставља са имплементацијом препорука ODIHR се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.