O čemu govori procurivanje informacija o kineskoj raketi?

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2015, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O čemu govori procurivanje informacija o kineskoj raketi?

28.01.2015. -

Nedavno se na sajtu Centra za monitorging prirodne sredine u provinciji Šensi pojavila informacija koja je odmah privukla pažnju svih onih koje zanima kineska ratna tehnika. U njoj je bilo reči o vršenju monitoringa situacije u vezi s početkom druge faze radova na proizvodnji strateške rakete DF-41.

Iako je originalni materijal o raketi vrlo brzo izbrisan, mnogi mediji su stigli da ga iskopiraju. To je predstavljalo prvu zvaničnu potvrdu da postoji projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << rakete DF -41. Ranije se znalo samo da su 2012. godine u KNR započeti probni letovi nekog novog tipa međukontinentalnih balističkih raketa. Ovaj tip raketa se očigledno razlikuje od mobilnih raketa DF -31A koje Kinezi već imaju i koje i dalje usavršavaju. Između ostalog, sad se testira varijanta koja može da nosi sklopivi deo glave.

Šta se može reći o projektu DF -41 na osnovu ovog procurivanja? Da li je procurivanje informacija o raketi u medijima bilo planirana akcija? Razume se, takva mogućnost se ne može isključiti, ali verzija namernog procurivanja izgleda malo verovatna. Okolnosti objavljivanja podataka su previše prirodni. Pomenuti 43. NII Četvrte akademije raketno kosmičke korporacije CASC koji se pominje u informacijama nalazi se u administrativnom centru Šensija, u gradu Sianu. To nije samo naučni centar, već i veliki zavod za proizvodnju. 43. NII je angažovan za rad u mnogim programima za proizvodnju raketnog oružja i kosmičke tehnike.

Sfera odgovornosti instituta su specijalni kompoziti koji se koriste u konstrukciji raketnih motora na čvrsto gorivo. NII razrađuje i pravi proizvode kao što su kompozitna tela raketnih motora na čvrsto gorivo za rakete i kosmičke aparate, mlaznice motora, kao i tela za transportno-startne kontejnere raketa. U NII je po stanju u 2013. godini radilo preko 1800 ljudi, ukupna površina prostorija je premašivala 90 hiljada kvadratnih metara. Odnosno, radi se o velikoj i hemijski opasnoj proizvodnji, zato nije čudo što je predstavljala objekat brižljivog ekološkog monitoringa.

S druge strane, znamo da se vrše probni letovi DF -41. U dokumentu se već govori o drugoj fazi radova na obezbeđenju proizvodnje ove rakete. Očigledno je da se radi o pripremi za njenu serijsku proizvodnju. To, prirodno, pretpostavlja stvaranje dodatnih proizvodnih kapaciteta. Verovatno se slični radovi odvijaju i u drugim preduzećima koja su angažovana u kooperaciji na projektu DF -41.

Što se tiče tehničkih karakteristka rakete, količina pouzdanih informacija o ovom pitanju nije velika. Najverovatnije se radi o teškoj međukontinentalnoj balističkoj raketi na čvrsto gorivo mase do 100 tona, koja može da ponese do 10 bojevih glava. Ona će zameniti rakete na tečno gorivo DF -5A, koje su do sada bile u naoružanju Druge artiljerije NOAK.

Ovakav pristup odgovara kineskoj strategiji izgradnje nuklearnih snaga. Kina prvo nije težila ka nuklearnom paritetu sa SAD pre svega posvećujući pažnju održavanju male raketne grupacije koja može da podnese prvi udarac i da stigne da odgovori. Sad se pristup menja – već je očigledno da će KNR morati da poveća broj, kako balističkih raketa na podmornicama, tako i međukontinentalnih balističkih raketa.

Vasilij Kašin,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.