Novi ruski aparat za disanje će pomoći roniocima

Izvor: Vostok.rs, 03.Feb.2013, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ruski aparat za disanje će pomoći roniocima

03.02.2013. -

Ruski proizvođači opreme za vojno nadleštvo su stvorili novi izum za stručnjake koji rade pod vodom. On će u znatnoj meri olakšati i učiniti bezbednijim rad podvodnih spasilaca. To je kompaktan vazdušni aparat za disanje, koji omogućava ronjenje na dubinu od nekoliko desetina metara.

Karakteristike novog aparata opisao je šef odelenja holdinga „Vazduhoplovne Tehnologije“ Mihail Hvan:

Ovaj aparat je napravljen u plastičnom kućištu otpornom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na udarce. Njegova glavna vrlina su mali gabariti, što će roniocima omogućiti da rade u uslovima ograničenog prostora.

Pouzdanost ovog aparata u ekstremnim situacijama proverio je rekorder na maksimalnoj dubini ronjenja Roman Prohorov, probni ronilac s 20-godišnjim stažem, koji obično radi na dubinama do 150 metara.

Novi aparat se od običnih razlikuje po rasporedu elemenata. Vazdušni baloni se nalaze u kućištu aerodinamičkog oblika. To je potrebno za rad u uskim i zatvorenim prostorima, kad postoji opasnost da se nešto zakači balonom ili kajševima, ističe Roman Prohorov:

- Moguće je provlačenje kroz otvore koji su po dimenzijama samo malo veći od ronioca. On je gladak, aerodinamičan. Praktično ne postoji rizik da se nešto zakači.

Aparat može da radi čak i na ekstremno niskim temperaturama. Ima dovoljno rezervi kiseonika za 40 minuta. Osim komprimovanog vazduha, u aparatu se mogu koristiti veštačke smese za disanje obogaćene kiseonikom, što u znatnoj meri povećava efikasnost ronilačkih radova. Profesionalni ronioci su to već proverili i ocenili po zasluzi. A s ovakvim akvalangom može da radi čak i novajlija.

Sergej Kaljakin,

Izvor: Glas Rusije, foto: SXC.hu    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.