Nikolić: EU strateški cilj Srbije, Vigenin: Podrška Bugarske

Izvor: Politika, 03.Jul.2014, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: EU strateški cilj Srbije, Vigenin: Podrška Bugarske

BEOGRAD  –Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Bugarske Kristijanom Vigeninom istakao da je Evropska unija strateški cilj Srbije, ali da to ne isključuje mogućnost saradnje i sa Rusijom što je prednost koju naša zemlja namerava da iskoristi.

Ministar Vigenin je istakao da Bugarska podržava napore Srbije da postane punopravni član >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evropske unije, jer će uključenje celog Balkana u Uniju omogućiti uspostavljanje trajnog mira u regionu i razvoj saradnje između balkanskih naroda, koji su životno upućeni jedni na druge, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Nikolića.

Nikolić je izrazio nadu da će primedbe Evropske unije oko realizacije „Južnog toka” uskoro biti prevaziđene i da će radovi na tom projektu u Bugarskoj biti nastavljeni prema planu.

Nikolić je naglasio da saradnja između Srbije i Bugarske nikada nije bila bolja i da očekuje njeno dalje unapređenje, pogotovo kada se dovrši izgradnja autoputa i železničke pruge ka Bugarskoj.

-----------------------------------------------

Dačić i Vigenin: Južni tok od životnog interesa

BEOGRAD –Ministri spoljnih poslova Srbije i Bugarske, Ivica Dačić i Kristijan Vigenin, poručili su danas u Beogradu da je izgradnja gasovoda Južni tok u životnom interesu obeju zemalja, pri čemu je Dačić istakao da je to prvenstveno pitanje energetske bezbednosti i stabilnosti, a ne odnosa sa Rusijom.

„Imamo zajednički stav i zajednički interes, životni interes, da Južni tok bude izgrađen i da se ne svađamo oko toga sa Evropskom komisijom (EK)”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim kolegom u Palati „Srbija”.

Šef srpske diplomatije naveo je da se taj projekat uglavnom tretira kao da se sprovodi zbog prijateljskih odnosa Beograda i Moskve, ali je istakao da su na prvom mestu ekonomski interesi.

„Vrednost izgradnje Južnog toka kroz Srbiju iznosiće dve milijarde evra i u izgradnji će velikim delom učestvovati srpska preduzeća”, rekao je on.

Dačić je objasnio da Srbija u ovom trenutku praktično ne bi uložila ništa u izgradnju, a dugoročni kredit bio bi vraćen kroz prihode od taksi koji bi, kako je ocenio, trebalo da dostignu nekoliko stotina miliona evra godišnje.

„Srbija bi izgubila mnogo i u ekonomskom i u energetskom smislu” ukoliko bi izgradnja Južnog toka bila obustavljena, a EK ne nudi nikakvu alternativu, ukazao je Dačić.

On je istakao da Srbija i Bugarska i sve druge zemlje kroz koje treba da prolazi taj gasovod ostaju pri nameri da se Južni tok gradi i da se dogovorom postigne rešenje sa EK.

Ministar Vigenin je ocenio da je Južni tok izuzetno važan za energetsku bezbednost cele Jugoistočne Evrope.

„Mi smo u direktnom, konstantnom dijalogu sa EK oko uslova realizacije projekta i nadam se da ćemo narednih nedelja dobiti razjašnjenja i moći da nastavimo sa radom”, rekao je bugarski šef diplomatije.

Tanjug

objavljeno: 03.07.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.