Izvor: Politika, 29.Avg.2015, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više trgovine radnim mestima

Pitaćemo sve zaposlene ko želi dobrovoljno da ode. Potom ćemo napraviti drugu listu tehnoloških viškova, na kojoj će biti upravo ti ljudi, a da zadržimo, ako je ikako moguće, mlađe nastavnike

Prosvetu Srbije očekuje vruća jesen: u razgovoru za „Politiku” ministar prosvete dr Srđan Verbić najavljuje promenu ocenjivanja u srednjim školama, formiranje registra učenika i studenata, racionalizaciju broja zaposlenih na fakultetima, a za septembarsko zasedanje Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predlog zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti. Uskoro će na sajtu Ministarstva prosvete biti objavljena i baza doktorskih disertacija, do kraja septembra javnost će biti upoznata sa Strategijom naučnoistraživačkog razvoja Srbije, a do kraja godine i s novim Nacionalnim okvirom kvalifikacija.

Trenutno najviše prašine u javnosti podižu spiskovi tehnoloških viškova. Kako tumačite činjenicu da trenutni podaci sa sajta Ministarstva prosvete pokazuju da su direktori škola prijavili 12.000 slobodnih mesta, a istovremeno 5.000 tehnoloških viškova?

Iz školske godine u školsku godinu, zbog promene broja učenika u razredima u pojedinim školama, potreba za nastavnicima određenih predmeta se menja. Pojedini nastavnici izgube deo norme, a u nekim školama se javi potreba za novim radnim mestima. Posebnim kolektivnim ugovorom uređeno je da na tim mestima prednost imaju nastavnici koji su u toj ili prethodnih školskih godina izgubili deo norme. Liste tih nastavnika Ministarstvo je zbog javnosti i javne kontrole prvi put objavilo javno.

Opširnije u štampanom i digitalnom izdanju „Politike” 

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Verbić: Za koji dan novi pravilnik o ocenjivanju

Izvor: B92, 30.Avg.2015, 00:40

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da je će novi pravilnik o ocenjivanju u srednjoj školi biti objavljen prvih dana septembra..."Ovim dokumentom bitno će se drugačije vrednovati ne samo rad na času i šta to nastavnik treba da ispituje, nego i disciplina, izostanci sa časova", rekao je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.