Nadežda Gaće: Ruski faktor ili ruski detonator

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadežda Gaće: Ruski faktor ili ruski detonator

Kaže pre neki dan Đulijani, čija je uloga u promeni vlasti u SAD ne baš potpuno jasna, ali je izvesno velika, da je “dosta bilo popuštanja Putinu” i da nadolazeća administracija mora da pokaže više strogosti i odlučnosti u stavu prema Rusima.

Mi smo ovde u Srbiji svakako veoma zainteresovani za tu temu. Jedine dve izborne pobede na celom svetu koje su dočekane čestitkama na bilbordima i euforijom oko važnosti Srbije u srcima i geostrategijama tih pobednika bile su >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Putinova i Trampova. Narod, doduše, voli Ruse i Putina, ali bi radije živeo u Americi, bio tamo Tramp ili gospođa Klinton na vlasti. U poslednje vreme prvo su mediji, a potom javno mnjenje, videli dolazećeg predsednika SAD kao čoveka koji ima mnoge tajne veze sa Srbijom. Uz ljubav Rusa, eto jasnih signala da će se kod nas živeti bolje. U svim tim spekulacijama Vučić i Vujović samo smetaju – jer oni obećavaju bolje, uz rad i pregalaštvo, a udruženi Putin i Tramp nam garantuju blanko bolje.

Poslednjih meseci desila se serija izbora u okruženju. Pretendenti su pobedili one koji su branili predsedničke pozicije i u Rumuniji, i u Moldaviji, i u Bugarskoj. A zajednički sadržalac ove tri izborne utrke je da su svi pretendenti, a danas predsednici, slovili za proruske kandidate. Postojao još jedan zajednički sadržalac – svi su imali dovoljno novca. Naravno, niko ne tvrdi da su Rusi iza toga. Ali se mnogo spekuliše i ističe moguća uloga interesnih grupa iz Rusije, pa čak i same države. Kakve to veze ima s nama – može li se desiti osnov za takve spekulacije i kada dođu na red naši izbori? Putin je model vladara kakav se dopada građanima Srbije, pa bi bilo kakva podrška nekome i te kako značila. Tom nekome, ne Srbiji.

Ostaje, naravno, pitanje zašto bi se Rusi mešali u naše unutrašnje stvari? Objektivno, razlozi ne postoje na ekonomskoj strani. Oni su dobili NIS jeftino, oni imaju dobar ugovor s nama i za eksploataciju nafte, koju crpu daleko jeftinije nego u sopstvenoj zemlji, oni već kontrolišu dotok energije za grejanje... Imamo ruski kredit koji je skup i treba da se troši na njihovo angažovanje i ko zna šta još. Teško je tu videti interes – kada već imaju sve što požele. Opet je spekulacija da smo to sve dali za podršku našim interesima vezanim za Kosovo i vidljivo je da tu podršku imamo, koliko god da je ona logički nesaglasna sa situacijom koju sama Rusija ima u Ukrajini.

Ostaju geostrateški razlozi. Mi smo vojno neutralna zemlja i evo ovih dana dobijamo neko ozbiljno naoružanje od Rusa. To ima nekog smisla – da uspore približavanje NATO ruskim granicama. Ali i to već imaju.

Jedini razlog koji mi pada na pamet zašto bi oni voleli da kompletiraju karo predsednika u regionu dodavanjem trilingu još jednog, jeste nekakav iracionalni inat. Kada se pogledaju samo ljudi koji su do sada iskazali želju da se kandiduju – Nikolić, Jeremić, Šešelj, da navedemo samo trojicu ubedljivo najjačih, prema istraživanjima koja čitamo ovih dana, svi nekako manje ili više naginju Rusiji.

Naredni dani će pokazati da li imamo proruske ili baš ruske kandidate. Ako se ovo drugo pokaže kao tačno biće to pred našim očima prerastanje faktora u detonator i mogućnost da se ostvare i najluđi scenariji, među kojima je onaj o raspisivanju izbora na svim nivoima među naivnijim i racionalnijim. A znamo da nije ni naivan ni racionalan.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.