Izvor: N1 televizija, 06.Sep.2017, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO o promeni Ustava: Nemamo s kim da diskutujemo

Do koje faze je stigao proces promena Ustava koje se tiču pravosuđa? Nije odmakao dalje od početka, tvrde nevladine organizacije koje učestvuju u tom postupku. Sa druge strane, ministarstvo pita - čemu žurba pre nego što svi daju svoje predloge?

: N1

Debata jedne strane - tako nevladine organizacije vide dosadašnje sastanke i okrugle stolove sa predstavnicima ministarstva pravde. Svoje predloge izmene Ustava su izneli i, kažu, to je sve.

"Sedimo za >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << stolom gde su samo naši dokumenti i nema dokumenata druge strane. Mislimo da je ovde ipak nekako namera da se izbegne javna rasprava, da se ovaj period koji je protekao proglasi javnom raspravom, a da zatim na stolu imamo nešto što niko nije video”, smatra Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Jer to ne bi bio prvi put - podsećaju da se tako došlo i do Ustava 2006. godine.

"Ja mislim, i to je osnovni naš problem, da će se jedan veoma važan akt kakav je Ustav, koji bi trebalo da važi dosta dugo, a ne da se menja svakih 10 godina, da će se on doneti po nekoj hitnoj proceduri, kako se uostalom i usvajaju zakoni u ovoj skupštini", kaže Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava.

U ministarstvu pravde za N1 kažu da žurbe nema, ali da još nema ni nacrta. Podsećaju da će u septembru nastaviti sa organizovanje okruglih stolova.

"Umesto komunikacije preko sredstava javnog informisanja, Ministarstvo pravde poziva organizacije civilnog društva da uzmu aktivno učešće u debati koja je u toku. Ministarstvo pravde ne razume pritiske da se ishitreno izlazi sa tekstom izmena Ustava, pre nego što se svima pruži šansa da daju svoje predloge", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Za promenu Ustava je najvažnije većina u skupštini i politička volja, smatra profesor Pravnog fakulteta Vladan Petrov.

"Nikakva brzina u promeni Ustava nije nešto što je dobro. Na putu evropskih integracija mi moramo dobiti jedan tekst koji će biti kvalitetniji garant vladavine prava. Da li će on biti dobijen u 2017, 2018. ili 2023. sa stanovišta interesa Srbije je manje važno", rekao je profesor Ustavnog prava Vladan Petrov.

Vremena, doduše, ima - ali je Vlada u okviru pregovora sa Evropskom unijom davno obećala da će izmene koje se tiču pravosuđa biti usvojene do kraja 2017. godine, što je za samo četiri meseca.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Još nema nacrta za promenu Ustava

Izvor: N1 televizija, 06.Sep.2017

Do koje faze je stigao proces promena Ustava koje se tiču pravosuđa? Nije odmakao dalje od početka, tvrde nevladine organizacije koje učestvuju u tom postupku. Sa druge strane, ministarstvo pita - čemu žurba pre nego što svi daju svoje predloge?..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.