Muzika je njihova porodica

Izvor: Politika, 23.Maj.2012, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika je njihova porodica

Gudači Škole za muzičke talente u Ćupriji umećem muziciranja plenili su pažnju, budili emocije, ostavljali bez daha i mamili gromoglasne aplauze publike u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, na svečanom koncertu pod nazivom „Srcem po žici”. U organizaciji fonda „Dobar glas”, svirali su za donatore u publici. Od prodatih ulaznica prikupljeno je milion i sto hiljada dinara za pomoć jedinstvenoj kući obrazovanja u kojoj najdarovitiji stasavaju u velikane muzičke scene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Mali orkestar otpočeo je koncert Bramsovom „Mađarskom igrom broj pet”, za njim su nastupali Veliki orkestar, solisti, ansambl solista a na repertoaru su se našla dela Mocarta, Akolaja, Telemana, Erića...

– Škola za muzičke talente u Ćupriji postoji 39 godina. Jedna je od tri škole tog tipa u Evropi. Osnovana je po uzoru na Centralnu muzičku školu u Moskvi, najbolju među najboljima. Za gotovo četiri decenije rada, koliko će proslaviti sledeće godine, iznedrila je mnoge profesionale muzičare – kaže Dejan Mlađenović, najbolji violista Srbije i profesor viole na Fakultetu muzičke umetnosti.

Kuća za darovite muzičare u Ćupriji prima decu sa nadprosečnim muzičkim talentom i to isključivo u gudačke odseke: violinu, violu, violončelo i kontrabas.

– To su deca iz manjih gradova, iz sela koja su daleko od prestonice, centara kulturnih događaja, pozorišta, velikih scena. Kada dođu u Školu za muzičke talente, i u njen đački dom, deca žive u muzici i za muziku, koja postaje njihova porodica – dočarao je Mlađenović, a onda predstavnicima fonda „Dobar glas” uručio sliku u znak zahvalnosti – ne samo zbog organizacije ovog koncerta već i zato što su uložili više od 200.000 dinara za kupovinu žica za instrumente đaka iz Škole za muzičke talente.

M. S. M.

objavljeno: 23.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.