Ministarstvo kulture: Dejan Savić obmanjuje javnost

Izvor: Politika, 07.Apr.2015, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo kulture: Dejan Savić obmanjuje javnost

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da ono izvršava finansijske obaveze prema Narodnom pozorištu, te da nije odgovorno za otkazivanje baletskih predstava, kako tvrdi uprava NP, već da je krivica na v.d. upravniku Dejanu Saviću.

Ministarstvo je, kako precizira, „od početka godine do danas Narodnom pozorištu uplatilo blizu 223 miliona dinara za redovnu delatnost, što je 27 odsto ukupne sume planirane za ove namene na godišnjem nivou”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
„Javnim iznošenjem netačnih podataka v.d. upravnik NP u Beogradu Dejan Savić želi da prikrije sopstvenu odgovornost za nesavesno poslovanje i neispunjenje obaveza prema zaposlenima”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo smatra da je „pravi razlog otkazivanja dve baletske predstave isključivo obustava rada baletskog ansambla usled neisplaćenih naknada, za šta je, po svim važećim zakonskim propisima, odgovorna uprava na čijem je čelu Dejan Savić”.

U saopštenju se podseća da je u toku redovna zakonska procedura za izbor direktora NP, da je Upravni odbor na Javnom konkursu između devet kandidata izabrao Božidara Đurovića i da je Ministarstvo taj predlog prihvatilo i dostavilo Vladi Srbije na usvajanje.

„Profesionializacijom rukovodećeg kadra doći će i do rešavanja brojnih problema nagomilanih u prethodnom periodu”, zaključuje se u saopštenju.

Savić je pre nedelju dana, na konferenciji za novinare povodom jedne dramske premijere, napomenuo da NP, iako je već april, još nije potpisalo ugovor o sufinansiranju sa Ministarstvom kulture i da živi od sopstvenih para.

Juče je došlo do otkazivanja dve baletske predstave, za sinoć i za večeras, a uprava NP je saopštila da je za to odgovorno Ministarstvo kulture „zbog nemara, nerada i nezaiteresovanosti”.

U tom saopštenju se navodi da je „iako je repertoarom, obavezama i najzad kalendarski NP uveliko ušlo u drugi kvartal tekuće godine, do danas (6. aprila), znači više od tri meseca, Ministarstvo kulture nije našlo za shodno da sa ovom svojom najvećom i najsloženijom institucijom potpiše godišnji ugovor o finansiranju, bez kojeg je nemoguće preneti u budžetu opredeljena sredstva za rad kuće”.

„I pored toga što je pozorište sve svoje prethodne pravno-finansijske obaveze blagovremeno obavilo, svu potrebnu dokumentaciju na vreme dostavilo, više puta urgiralo i najavljivalo moguće probleme u delatnosti, do današnjeg dana bilo kakva reakcija iz Ministarstva je izostala”.

„Najzad, s obzirom da se radi o identičnoj situaciji u kojoj se pozorište nalazilo i prošle godine, postavlja se ozbiljno pitanje kompetentnosti ili loše namere Ministarstva prema publici, zaposlenima i nadasve honorarnim saradnicima Narodnog pozorišta, kojima je ovim činom ne samo onemogućeno pravo na rad i zaradu, nego i ugrožena osnovna egzistencija”, navodi se u tom saopštenju.

Tanjug

objavljeno: 07.04.2015.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ministarstvo kulture: Nismo odgovorni za otkazivanje baletskih predstava

Izvor: RTS, 07.Apr.2015

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da izvršava finansijske obaveze prema Narodnom pozorištu i da nije odgovorno za otkazivanje baletskih predstava, kako tvrdi uprava Narodnog pozorišta. V. d. direktora Baleta Konstantin Kostjukov ističe da ovo još uvek nije štrajk, ali da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.