Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Mar.2018, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milojević: Predloženi amandmani na Ustav Srbije korak unazad

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević ocenio je danas da radni tekst amandmana na Ustav Srbije o pravosuđu predstavlja "korak unazad".

On je na konferenciji za novinare rekao da je Vrhovni kasacioni sud dostavio Ministarstvu pravde primedbe i predloge na radni tekst tih amandmana.

Kako je rekao, transparetnost rada institucija i pravosudnih organa je jedan od preduslova za povećanje poverenja građana u sudstvo.

Podsetio je da je Vrhovni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kasacioni sud februara razmotrio radni tekst ustavnih amandmana.

Milojević je danas predstavio rad sudova u 2017. godini i rekao da su sudovi u Srbiji prošle godine rešili 2.335.760 predmeta i da je uočljiv trend povećanja broja rešenih predmeta, ali ne računajući predmete izvršenja.

Naglasio je da su prošle godine sudovi rešili 495.708 predmeta starijih od dve godine, računajući od dana prijema prvog podneska.

U odnosu na priliv novih predmeta prethodnih godina, u poslednje dve godine je broj primljenih predmeta porastao za 1.300.000 što je, kako je rekao, "opteretilo sudski sistem i uticalo da broj nerešnih predmeta u sudećim materijama bude nešto viši, ali je ukupan broj nerešenih predmeta znatno smanjen za 1.247.314, računajući od 2012. godine", rekao je Milojević.

Naveo je i da je odlukom Visokog saveta sudstva u svim sudovima u Srbiji na kraju 2017. godine bilo 2.990 sudijskih mesta, od čega je bilo popunjeno 2.626, a efektivno je u sudovima postupalo 2.568 sudija.

Ukazao je da je i dalje opterećenje sudova neravnomerno, te je potrebna analiza kako bi se broj sudija doveo na pravu meru.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Predloženi amandmani na Ustav Srbije su korak unazad"

Izvor: B92, 07.Mar.2018

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević ocenio je da radni tekst amandmana na Ustav Srbije o pravosuđu predstavlja "korak unazad"...On je na konferenciji za novinare rekao da je Vrhovni kasacioni sud dostavio Ministarstvu pravde primedbe i predloge na radni tekst tih amandmana...Kako...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.