Melburn ponovo najbolji grad za život

Izvor: Politika, 21.Avg.2015, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Melburn ponovo najbolji grad za život

Glavni grad Srbije pao na 97. mesto liste u odnosu na istraživanje „Ekonomista” od pre tri godine kada je bio na 45. poziciji

Stanovnici četiri australijska i tri grada iz Kanade mogu da se podiče privilegijom da imaju adrese u urbanim naseljima u kojima se najbolje živi, bar prema istraživanju koje tradicionalno objavljuje departman britanskog lista „Ekonomist”. Šampionsku poziciju kao i prethodne godine zadržao je Melburn dok je na drugom mestu glavni grad Austrije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – Beč; sledi Vankuver, a u prvih pet su i Toronto i Kalgari.

Istraživači „Ekonomist intelidžens junita” uzimaju u razmatranje više od 30 faktora: od stepena bezbednosti preko razvijenosti infrastrukture, saobraćaja, komunalnih usluga, zaštitne životne sredine, dostupnosti sadržaja za slobodno vreme, do obrazovanje, mogućnost zdravstvene zaštite i nege, i to za 140 gradova širom planete.

Generalna ocena je, kako se navodi na sajtu „Ekonomista”, na kome je početkom ove sedmice objavljeno istraživanje, da je kvalitet života širom planete u odnosu na period od pre pet godina opao za jedan odsto. Samo u sektoru bezbednosti je zabeležen „minus” od 2,2 odsto. Uzrok tome su, kako se navodi, teroristički napadi, protesti i nestabilnost poput onih u Siriji, Tunisu, Ukrajini, Libiji, ali i Grčkoj, građanski i rasno motivisani protesti u SAD. Tačnije, zbirna ocena kvaliteta života građana manja je u čak 57 gradova koji su se prethodnih godina nalazili na višim a ove godine na znatno nižim mestima liste.

Taj trend nije mimoišao ni Beograd. Glavni grad Srbije rangiran je na 97. mesto, dok se pre 2012. godine nalazio na 45. poziciji.

Upoređujući rezultate istraživači su u izveštaju naveli da najpodnošljivija mesta predstavljaju gradove srednjih veličina u bogatijim zemljama, sa relativno malom gustinom naseljenosti. Otuda su metropole poput Londona i Njujorka bliže začelju nego vrhu tabele.

Lista najboljih gradova za život

1. Melburn

2. Beč

3. Vankuver

4. Toronto

5. Kalgari

6. Adelejd

7. Sidnej

8. Pert

9. Oukland

10. Helsinki i Cirih

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.