Mađarska ulaže 166 miliona evra u Vojvodinu

Izvor: Politika, 20.Nov.2015, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska ulaže 166 miliona evra u Vojvodinu

Veći deo od gotovo 30 milijardi forinti biće dodeljen kao kredit, a ostatak od 20 milijardi forinti je bespovratna pomoć severnog suseda

Subotica – Mađarska vlada odobrila je ulaganje od 50 milijardi forinti (166 miliona evra) u AP Vojvodina, najveći iznos koji je u poslednjih četvrt veka upućen u neku stranu ekonomiju. Vest o ovoj velikoj investiciji saopštena je pre dva dana u Budimpešti tokom posete Ištvana Pastora, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i vojvođanske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Skupštine i Bojana Pajtića, predsednika Vlade Vojvodine.

– Ovo je istorijska odluka, bez presedana u ranijem periodu – saopštio je Levente Mađar, odgovorni državni sekretar za ekonomsku diplomatiju u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske.

U jutarnjem programu državne televizije M1, Mađar je objasnio da je investicija namenjena pre svega kao podrška poljoprivrednicima, malim i srednjim preduzetnicima, zanatlijama, kao i jačanju turističkih potencijala. Njen osnovni cilj je pomaganje Vojvodine kao teritorije na kojoj žive Mađari, kako bi se zaustavio odliv stanovništva i teška demografska situacija koja pogađa Mađare van matice.

Veći deo ulaganja, od gotovo 30 milijardi forinti, biće dodeljen kao kredit, a ostatak od 20 milijardi forinti je bespovratna pomoć Mađarske.

– Mađarska nikada do sada nije dala ovakvu inostranu pomoć jednoj ekonomiji – istakao je Mađar i dodao da nikada do sada ni petina ovog iznosa nije odjednom data kao pomoć Mađarima u Karpatskom basenu.

On je podsetio da je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka privreda Jugoslavije, Srbije i Vojvodine bila u odnosu na tadašnju Mađarsku razvijena zemlja. Naveo je da su „rat i ekonomsko propadanje uslovili tešku situaciju, i da srpska privreda suočava sa ozbiljnim problemima, pa je zbog toga mađarska vlada smatrala da sa ovakvom pomoći treba da podrži Vojvođane”.

Mađar je istakao da je u dodeljivanju ovakvog podsticaja Vojvodini ključna bila uloga Saveza vojvođanskih Mađara, sa kojim već tri godine rade na ovom programu.

Kako prenosi mađarska državna agencija (MTI), Ištvan Pastor je na konferenciji za medije u Budimpešti istakao da je srpska vlada bila upoznata sa pripremom ovog programa finansijske pomoći, i da nije imala ništa protiv toga. Pastor je dodao da je i Srbiji u interesu dobrobit njenih građana, te da će ova ulaganja ostati u Srbiji, ovde će ljudi ostati, dobiti posao i plaćati porez.

Prema onome što su preneli mađarski mediji, još nije dokraja poznato kako će se ova pomoć realizovati. Levente Mađar je istakao da će se investicija realizovati u dogovoru sa SVM-om, koji je ponudio formiranje posebnog izvršnog tela, koje bi pratilo plasman i ostvarivanje kredita. Prema prvim najavama, raspisivanje konkursa za dodelu kredita se očekuje u januaru naredne godine, dok bi novac trebalo da stigne u prvom kvartalu 2016.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.