Lončar: Vlada je u prvih sto dana rada ispunila obećanja

Izvor: Politika, 02.Avg.2014, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Vlada je u prvih sto dana rada ispunila obećanja

BEOGRAD –Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je vlada u prvih 100 dana rada uradila najveći deo onoga što je obećala, a kako dodaje, stvoreni su i preduslovi da Srbija izađe iz „sive zone”.

„Stvoreni su preduslovi da izađemo iz sive zone i da krenemo ka jednom sistemu gde će država znati šta joj pripada i gde će to moći i da dobije. Mislim na poreze i doprinose, koje bi trebalo da dobija država, a ne da oni budu u sivoj zoni”, rekao je Lončar gostujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na Radio-televiziji Srbije.

On je naveo da premijer Aleksandar Vučić unosi energiju u ovu vladu i da tu energiju prenosi na sve ministre.

„To je jedan od najbitnijih uslova da bi uspele mere i da bi rezultati bili vidljivi”, rekao je Lončar.

Govoreći o radu ministarstvu zdravlja u prvih 100 dana, on podseća na to kako je ministarstvo reagovalo za vreme majskih poplava, pa nije bilo epidemije, zbog čega su stigle i pohvale Svetske zdravstvene organizacije.

Za neke druge stvari, kaže Lončar, potrebno je vreme, ali podvlači da se ipak krenulo u njihovu realizaciju.

„Rezultate aktivnosti u prethodnih 100 dana rada i značajnije promene u zdravstvenom sistemu građani će tek da osete. Do kraja godine liste čekanja biće kraće od 10 do 15 odsto, a sledeće godine neke će biti smanjene slično kao u zemljama u inostranstvu. Od septembra će, pri Vladi, biti formiran jedinstven fond za retke bolesti dece”, rekao je Loncar za RTS.

On je naveo da će u Nišu u sredu početi da radi aparat za zračenje pacijenata obolelih od raka.

Doprinosi za zdravstvo, dodaje, biće smanjeni za dva odsto, a u kasi Fonda biće 36 milijardi dinara manje.

Upitan da li bi osiguranici trebalo da budu zabrinuti zbog toga, ministar kaže da mesta za brigu nema.

„Ne treba da budu zabrinuti. Sve što zafali ići će iz budžeta”, rekao je Lončar RTS-u.

Ministar je takođe naglasio da se radi na poboljšanju zdravstva i to dovođenjem evropskih eksperata.

„Završavaju se pregovori sa Arneom Bjernbergom i vrlo smo blizu dogovora da dođe i bude savetnik. Tako za pet do 10 godina verovatno ne bi imali ove problema koje sada imamo u zdravstvu”, rekao je Lončar.

-----------------------------------------------------------

Lončar: Fond za retke bolesti od septrembra u Srbiji

BEOGRAD – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da će u septembru biti formiran Fond za retke bolesti koji će biti pri Vladi Srbiji.

„Ono što smo dosad imali kao problem da skupimo novac za decu od septembra više nećemo imati. To je iz ekspozea premijera, pravimo Fond za retke bolesti koji će biti pri Vladi Srbije i koji će se baviti retkim bolestima”, kazao je ministar za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ministar je rekao i da je Ministarstvo zdravlja blizu dogovora da predsednik Komisije Evropskog zdravstvenog potrošačkog kodeksa Arne Bjornberg bude specijalni savetnik u Ministarstvu. Prema toj Komisiji, podsetio je, Srbija je poslednja na listi evropskih zemlja.

„Vrlo smo blizu dogovora da on dođe da bude specijalni savetnik Ministarstva zdravlja kako bi sistematski poboljšao stanje u zdravstvu”, dodao je Lončar.

On je istakao da će do kraja godine liste čekanja biti smanjene za deset do 15 odsto, a da će do kraja sledeće godine neke liste biti ukinute, a neke drastično smanjene.

Upitan o aparatima za zračenje u Nišu koji ne rade, ministar je rekao da će od srede ujutro ponovo biti moguća ta vrsta terapije u tom gradu.

Agencije

objavljeno: 02.08.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Lončar: Vlada ispunila obećanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2014

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je vlada u prvih 100 dana rada uradila najveći deo onoga što je obećala, a kako dodaje, stvoreni su i preduslovi da Srbija izađe iz "sive zone"..."Stvoreni su preduslovi da izađemo iz sive zone i da krenemo ka jednom sistemu gde će država...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.