Led na Dunavu – minus za ribare i brodare

Izvor: N1 televizija, 09.Jan.2017, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Led na Dunavu – minus za ribare i brodare

Vode Vojvodine proglasile su redovnu odbranu od leda na Dunavu u duzini od 65 kilometara. Na celom toku Dunava kroz Srbiju, na Savi, Tisi i kanalu Dunav - Tisa - Dunav, plovidba je obustavljena zbog leda. Dok reke lede, oni koji na rekama zarađuju - sabiraju gubitke.

Đorđe Pejić od ribarenja živi. Sada je čamac koji ga hlebom hrani zakovan u ledu. Iako ulova nema, porez državi mora da plati.

“Mi smo sada preduzimači, ribari. U klasi smo sa zlatarima. Ja za celu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << godinu moram da zaradim da bih to platio, a mogu da radim 4-5 meseci”, objašnjava Pejić.

Nije samo ovaj zemunski alas u gubicima. Kada Dunav zaledi i brodarski prevoznici sabiraju minuse, ističe Aleksandar Krstić iz preduzeća “Rubikon SC”.

“Troškovi su u pogledu potrošnje goriva, grejanja, grejanje eventualne robe, strandardni troškovi posade, i po danu se meri u zavisnosti od veličine broda i po nekoliko hiljada evra”, kaže Krstić.

A brodari strahuju od onoga što bi tek moglo da usledi - stvaranja ledenih čepova koji bi prilikom otapanja usidrene brodove i barže vukli za sobom. Pomoćnik ministra saobraćaja Veljko Kovačević poručuje da je sve pod kontrolom.

“Da bi izbegli one slike iz 2012. kada smo helikopterima vadili članove posada sa brodova, mi smo preventivno zaustavili plovidbu na Dunavu. Onga trenutka kada javno preduzeće progalsi redovnu odbranu od poplava biće i ledolomci na svim odgovarajućim sektorima na Dunavu i Savi angažovani”, objašnjava on.

Na pitanje N1 koliko ledolamaca Srbija ima i koliko ih je angažovano, stiže odgovor iz Direkcije za vode. Navode da jedino EPS poseduje tegljač - ledolomac "Greben" spreman da reaguje duž akumulacije Đerdap.

Po sporazumu koji imamo sa Mađarskom, na Dunavu bi mogla da budu da budu angažovana dva mađarska ledolomca i to na potezu od mađarske granice do Vukovara. I još dva ako to bude potrebno.

Čakor i Vučevo koji su nekada lomili led na Dunavu leže u Novom sadu, neupotrebljivi posle propasti firme u čijem su vlasniđtvu.

U nedostaktu ledolmaca, led na Dunavu u Beograda lome brodovi potiskivači Topčiderka i Topola. Na jednom od njih bio je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

“Samo da apelujem na sve vlasnike plovnih objekata da očiste svoje plovne objekata s obzirom da su i po zakonu i po pravilu, oni obavezni da očiste sneg i led oko svojih objekata. Mi možemo da pomognemo ovoliko, ali ne možemo da radimo i tuđi posao”, poručuje Mali.

Osim na Dunavu, plovidba je potpuno obustavljena i na Savi, Tisi i kanalu Dunav - Tisa - Dunav.

Umesto brodova, i u led zakovanih čamaca, Dunavom dana plove sante leda. Dunavski alasi pamte da je bilo i gore 2012. Dunav je tada još više zaledio.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Led usidrio brodove na srpskim rekama

Izvor: N1 televizija, 09.Jan.2017

Vode Vojvodine proglasile su redovnu odbranu od leda na Dunavu u duzini od 65 kilometara. Na celom toku Dunava kroz Srbiju, na Savi, Tisi i kanalu Dunav - Tisa - Dunav, plovidba je obustavljena zbog leda. Dok reke lede, oni koji na rekama zarađuju - sabiraju gubitke...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.