Kuvari: božićna večera na ruski način

Izvor: Vostok.rs, 26.Dec.2013, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuvari: božićna večera na ruski način

26.12.2013. -

Uskoro će božićni praznici, večerinke sa prijateljima i rođacima, praznične večere na kojima uvek želite da probate nešto posebno, novo. Kuvari ostaju u modi, nije uvek lako odabrati neki recept, ali da se začude gosti dovoljno je pripremiti rusko predjelo ili izneti na sto pečenu patku ili punjene jabuke – ova jela obavezno će učiniti večeru posebnom.

Predjelo je bilo postavljeno u dug niz i da se napuni tanjir trebalo je ići od jela do jela. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Tu su mogle da se uzmu male kuvane pečurke u pavlaci, tamo je jedna od tri vrste kavijara i hladna dimljena riba, dalje marinirani krastavčići, malene viršle u ljutom sosu i vinu. U uglu su stajale hladne salate od povrća, dimljeni losos, šunka pripremljena po nekom posebnom receptu, pored nje je bilo jelo sa tvrdo kuvanim jajima koja su plivala u neobično ukusnom prelivu.

Tako je ćerka engleskog ambasadora opisivala rusko predjelo na ručku koji je serviran na balu Velike Vojvotkinje Marije Pavlovne u Sankt-Peterburgu 1914. godine. Njena priča se nalazi u knjizi Dadija Rusoa Za carskim stolom, Kuhinja ruskih pripovedača. To je zanimljiva i uzbudljiva knjiga koja govori kako da se pripremaju jela opisana u poznatim ruskim književnim delima. Ali to još nije sve. Ova knjiga je pravo putovanje kroz vreme preko kuhinje: utisci, ukusi, mirisi, osećanja, filozofija ruskog jela. Osim toga, govori se šta su tražili Rusi za vreme SSSR u velikim delima ruske klasike. Na primer, čak Majstor i Margarita Mihaila Bulgakova bila je zbornik recepata. Evo jednog ručka u domu Gribojedova:

Kako su odvratne porcije smuđa! A kečiga, kečiga u srebrnastom loncu, kečiga u komadima ređana naizmenice sa račićima i svežim kavijarom? A jaja sa pireom od šampinjona u činijicama? A file drozda vam se nije dopao? Sa tartufima? Prepelice na đenovski način?

Dalje odmah sledi recept:

Kečiga sa rakovima i kavijarom

Sastojci:

Kečiga, 1,5 kilogram, pripremiti buljon, potrebna je glavica luka, šargarepa, praziluk, čaša belog vina, 10 rakova, 100 grama kavijara, sirće. limun, iseckani peršun, biber u zrnu, so.

Umočiti kečigu u buljon na 15-ak minuta, zatim buljon preliti. Dodati sirće i kuvati rakove na slaboj vatri 5 minuta. Oprati ih i očistiti. Kečiga se servira na tacni isečena ka krupne komade, očišćena od mirođije i ukrašena komadićima limuna. Ribu okružiti rakovima i kašičicama kavijara.

Osim toga postoje prave zbirke recepata, kao na primer Ruska kihinja Laure Šanini koja sadrži više od hiljadu recepata. U knjizi je sakupljeno sve najbolje od ruske kulinarske tradicije. Ogromna prednost te zbirke je mnoštvo saveta i detalja, gde kupiti potrebne sastojek u Italiji i u Rusiji. Uz to tamo su predstavljena vrlo zanimljiva i malopoznata jela, plod eklektičke i kosmopolitske kuhinje koja proističe iz spoja slovenske, viznatijske i pravoslavne tradicije, sa azijskim mongolskim i evropskim uticajima. Na očaravajući način knjiga govori o savremenim ruskim običajima i takođe nudi proste recepte kako bi upoznala sa ruskom kuhinjom.

Želimo vam dobre praznike na ruski način!

Ana Fjodorova,

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/avlxyz/cc-by-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.