Kurc: Austrija neće dostaviti oružje Kurdima

Izvor: Akter, 15.Avg.2014, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Austrija neće dostaviti oružje Kurdima

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je danas u Briselu da njegova zemlja neće dostaviti oružje Kurdima

Oni se na severu Iraka bore protiv pripadnika ekstremističke organizacije Islamska država.

Kurc je rekao da će se Austrija usredsrediti na humanitarnu pomoć.

"Nismo spremni da učestvujemo u dostavljanju oružja, to za nas nije pitanje. Kao što znate, mi nismo veliki izvoznici oružja, nismo velika vojna sila", rekao je Kurc >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << uoči vanrednog sastanaka šefova diplomatija zemalja članica EU.

Austrija može da pomogne na druge načine, kao što je dopremanje humanitarne pomoći, što i čini, dodao je Kurc, prenela je agencija Rojters.

Vanredni sastanak u Briselu posvećen je sukobima u Iraku i Ukrajini.

Francuska i Italija pozivale na održavanje takvog sastanka da bi se odgovorilo na molbu iračkih Kurda da im se pomogne oružjem u borbi protiv džihadista.

Ambasadori zemalja EU odlučili su na sastanku u utorak da u koordinaciji sa iračkim vlastima analiziraju poziv kurdskih vlasti za vojnu pomoć i naložili spoljnopolitičkoj službi da započne konsultacije sa susedima Iraka i partnerima kako bi se odredile varijante daljeg postupanja EU u regionu.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Austrija neće slati oružje Kurdima

Izvor: B92, 15.Avg.2014

Šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc kaže da njegova zemlja neće dostaviti oružje Kurdima na severu Iraka već će se usredsrediti na humanitarnu pomoć..."Nismo spremni da učestvujemo u dostavljanju oružja, to za nas nije pitanje. Kao što znate, mi nismo veliki izvoznici oružja, nismo velika...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.