Kubanski lekari dali gol za brazilsku predsednicu

Izvor: Politika, 06.Dec.2013, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubanski lekari dali gol za brazilsku predsednicu

Plan da uvozom stranih lekara popuni praznine u zdravstvenom sistemu mogao bi pomoći Dilmi Rusef da osvoji drugi predsednički mandat

Dolazak kubanskih lekara u Brazil dočekan je kao dar sa neba u najzabačenijim delovima Brazila, gde teški bolesnici čekaju nedeljama na pregled, ali je u većim gradovima odluka vlade Dilme Rusef da u pomoć pozove medicinsko osoblje sa Kube izazvala veliko negodovanje.

Plan da se uvozom inostranih lekara popune praznine u zdravstvenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sistemu mogao bi pomoći predsednici Brazila da osvoji drugi mandat na izborima sledeće godine. Ona je na tu ideju došla pre šest meseci kada je talas nezadovoljstva zahvatio celu zemlju, a demonstranti su tražili da se ne troše pare na stadione već da se novac uloži u zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i bolji gradski prevoz.

„Više vredi jedna bolnica, nego gol brazilske reprezentacije”, uzvikivali su demonstranti, ogorčeni zbog milijardi utrošenih na izgradnju stadiona za svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. Opterećen stereotipom o zemlji sambe, lopte, karnevala i plaža, svet je bio iznenađen ovim masovnim pokličem. Zaboravio je da su u Brazilu desetine miliona ljudi poslednje decenije preskočile granicu siromaštva i preselile se u srednju klasu koja traži bolji kvalitet života.

Predsednica Brazila je shvatila poruku sa ulice sasvim dobro. Sa svojim kabinetom sastavljenim od članova levičarske Radničke partije napravila je program „Više lekara” i Brazilija je potpisala trogodišnji ugovor sa Havanom o iznajmljivanju kubanskih lekara koji sada rade u siromašnim i zabačenim krajevima Brazila, gde domaći stručnjaci nisu hteli da odlaze.

Po tom sporazumu, Brazil će Kubi isplaćivati 225 miliona dolara godišnje, dok kubanski doktori rade u selima i favelama gde brazilski stručnjaci nisu hteli da se nastanjuju. Plata je unajmljenim kubanskim lekarima veća nego kod kuće, njihova zemlja pri tome dobija neophodni svež novac, a pomoć lokalnom brazilskom stanovništvu je neprocenjiva.

Slična šemu osmislili su svojevremeno Fidel Kastro i pokojni venecuelanski lider Ugo Čaves. Kuba, koja po podacima Svetske banke ima najveći broj školovanih lekara u poređenju sa brojem stanovnika (6,7 na hiljadu stanovnika), u Venecuelu je na rad poslala hiljade svojih lekara, dok se iz Karakasa zauzvrat Havani isporučuju dnevne količine nafte po preferencijalnim cenama. To što su u mnogim krajevima Venecuele počele da rade ambulante i što je stanovništvu dostupna stručna zdravstvena pomoć, mnogo je doprinelo popularnosti Čavesa na domaćem terenu. Ali i na Kubi ga slave kao heroja, jer je zahvaljujući njemu zemlja pod višedecenijskim sankcijama ipak u stanju da energetski funkcioniše.

U Brazilu su unajmljivanjem iz Kube bili nezadovoljni pre svega domaći lekari. Oni smatraju da ih je vlada Dilme Rusef osramotila i na njih svalila krivicu za sve nedostatke zdravstvenog sistema. Plaše se i da bi kubanska konkurencija mogla i njima da snizi plate. Neki čak tvrde da su kubanski lekari robovi komunističkog režima na Kubi, da rade za bedne pare i nemaju prava da dovedu porodicu sa sobom.

Po računici izvedenoj u brazilskim medijima od 4.300 dolara, koliko Brazil svakog meseca izdvaja za jednog kubanskog lekara, njemu na ruke se daje oko 300 dolara, njegovoj  porodici se na Kubi isplaćuje još oko 500 dolara, a sve ostalo ide kubanskoj državi koja ga je besplatno školovala.

Šire gledano, ovaj vid latinoameričke solidarnosti donosi dobrobiti svim stranama. Stanovnici Brazila moći će da dođu na red u bolnicama, kubanski lekari i njihove porodice zaradiće više nego što to mogu na Kubi, Dilma Rusef će možda dobiti na izborima i drugi mandat, još samo da brazilska reprezentacija osvoji Mundijal.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 06.12.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.