Izvor: B92, 09.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo je važno, ali ne i jedino"

Novi Sad -- Novosadski list Dnevnik je anketirao nekoliko javnih i naučnih radnika povodom aktuelne situacije u vezi sa Kosovom.

Direktorka Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izjavila je da je Kosovo samo jedno u nizu važnih pitanja kojima je vlast u Srbiji dužna da se paralelno bavi. Prema njenim rečima, rešavanje statusa Kosova je važno za građane Srbije, ali nije najvažnije, jer istraživanja pokazuju da su građanima važniji bolji standard, zaposlenost, borba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv korupcije i kriminala.

Ona je "Dnevniku" rekla da je bila ubeđena da će Vlada Srbije istovremeno raditi na svih pet prioriteta koje je u svom ekspozeu najavio premijer Vojislav Koštunica.

"Nema vremena da se čeka rešenje kosovskog pitanja, tim pre što je vrlo teško predvideti kako će ono u svojoj konačnoj fazi da izgleda", rekla je Sonja Liht.

Ona je ocenila i da se kosovski problem "instrumentalizuje od dela političke elite i da se čak dovode u pitanje osnovni postulati demokratije".

"Govoriti o odlaganju izbora u ovoj zemlji je jako opasno i ide samo u korist onih koji demokratiju i ovako ne vole", rekla je Sonja Liht.

Slično mišljenje izneo je i politikolog Jovo Bakić, koji smatra da ostavljanje građana Srbije "na čekanju" dok se pitanje ne reši je "zloupotreba Kosova", jer se građanima skreće pažnja sa suštinskih pitanja "na koje i oni i političari mogu da utiču".

"To je podvala građanima Srbije gde se ide na njihova osećanja za Kosovo kao jednu simboličku vrednost, a potpuno se zanemaruje ono zarad čega vlast postoji, a to je rešavanje ekonomskih i socijalnih problema, usmeravanje države ka sigurnoj i prosperitetnoj budućnosti", ocenio je Bakić.

Sociologinja Zagorka Golubović ocenila je da će Srbija, ako se ni o čemu ne raspravlja dok se ne reši status Kosova, "stvarno biti crna rupa u Evropi i nikada neće ući u EU".

"Ne verujem da je Vojislav Koštunica toliki zaljubljenik u Kosovo. Pre bih rekla da njemu Kosovo dođe kao jako dobar alibi da bi odložio rešavanje svih pitanja, jer nema pojma ni volje da ih rešava", kazala je Golubovićeva.

Ona je zapitala zbog čega Demokratska stranka "tako blago reaguje na takve izjave" i zašto se ne usprotivi takvoj politici po cenu raskidanja koalicije, "pošto nas ovakva koalcija može samo u propast odvesti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.