Kolarac obeležio 137 godina postojanja

Izvor: Politika, 22.Nov.2015, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolarac obeležio 137 godina postojanja

BEOGRAD – Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca obeležila je danas 137 godana postojanja, a tim povodom dodeljene su plakete Kolarčeve zadužbine i godišnja nagrada Galerije.

Plakate Kolarčeve zadužbine dobili su prof.dr Tomislav Sedmak i prof.dr Branko Đorić, kao i akademik dr Predrag Piper i akademik Dejan Despić.

Godišnju nagradu dobili su vajari Ana Petrović i Milorad Panić za izložbu skupltura „Pesnička soba”.

Ilija Milosavljević Kolarac >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (1800 -1878) srpski trgovac sa izuzetnim razumevanjem kulture i prosvete testamentom je ostavio imovinu prosveti i kulturi svoga naroda osnivajući 1877 dve zadužbine - Književni fond i Univerzitetski fond koji je bio namanjen podizanju Kolarčevog narodnog univerziteta, za predstavljanje naučnih, književnih i kulturnih dostignuća obrazovanih ljudi tadašnjeg vremena.

Direktorka zadužbine Jasna Dimitrijević podvukla je u obraćanju da trajanje te zadužbine 137 godina počiva na doslednoj i trajnoj afirmaciji najsnažnijih i najvećih vrednosti naše kulture, umetnosti i nauke.

„Decenije razvoja Kolarčeve zadužbine decenije su insistiranja na znanju kao osnovnom preduslovu napretka.Posebno nam je važno što smo ove godine uradili i više od planiranog i postigli nemoguće u finansijskim okolnostima u kojima se nalazimo”, rekla je Dimitrijević dodajući da je Zadužbina bila vidljiva i uspela da zadrži pristupačnost i otvorenost kroz brojne besplatne programe.

Ona je navela da još uvek nisu prikupljena potrebna sredstva za kupovinu novog klavira ističući da se od toga ne odustaje i da će biti nastavljene akcije tim poovodom.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

137 godina Kolarčeve zadužbine

Izvor: B92, 22.Nov.2015

Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca obeležila je danas 137 godina postojanja, a tim povodom dodeljene su plakete Kolarčeve zadužbine i godišnja nagrada Galerije...Plakate Kolarčeve zadužbine dobili su prof.dr Tomislav Sedmak i prof.dr Branko Djorić, kao i akademik dr Predrag Piper i akademik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.