Karakteri ovekovečeni kičicom

Izvor: Politika, 16.Maj.2012, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karakteri ovekovečeni kičicom

Izložba portreta, autoportreta i skulptura akademika Petra Omčikusa svečano je otvorena u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Postavku čini 170 slika i nekoliko vajarskih dela nastalih od 1939. do 2012. godine. Mnoga od ovih dela prikupljena su iz muzeja i privatnih zbirki širom sveta, kao i sa mesta gde vlasnici nisu bili svesni vrednosti umetničkih dela koja poseduju. Postavka će biti izložena naredna tri meseca.

Omčikus je za modele birao svoje prijatelje, porodicu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mecene, ljude sa upečatljivim izrazima lica, ali i poznate ličnosti – Ivu Andrića, Miloša Crnjanskog, Dobricu Ćosića, Lazara Trifunovića, Dudu Ivkovića, Tomislava Nikolića…

Postavka u Galeriji SANU obuhvata 170 slika i nekoliko vajarskih dela koje je Petar Omčikus stvorio između 1939. i 2012. godine

Akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU, rekao je da se izložba u tom prostoru ponovo organizuje nakon 14 godina, ovog puta u saradnji sa Fondacijom „Kosara Bokšan-Petar Omčikus”. Direktorka ove fondacije, Vesna Repić, najavila je otvaranje još jedne izložbe, 22. maja u njihovim prostorijama u Mihizovoj ulici, gde će biti izložen deo portreta koji nisu i u Galeriji SANU.

Akademik, istoričar i dugogodišnji Omčikusov prijatelj, Vasilije Krestić, otvorio je izložbu pričajući o svojim utiscima kada je prisustvovao stvaranju slika u ateljeu.

– Prvo što sam primetio jesu njegove krupne šake, koje su više nalik rukama nekog stolara, grube i jake. Video sam, ipak, da Petar njima uspeva da tako precizno i sigurno držeći kičicu, naslika ne samo nečiji portret i lik, već pronikne u karakterne osobine i prikaže i najsitnije gestove.

K. P.

objavljeno: 16.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.