Izvor: Politika, 23.Jan.2015, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Kal” u trci za najbolju grupu godine

Svetski muzički časopis „Songlajns” uvrstio romski bend sa izdanjem „Romology” među najbolje

Svetski muzički časopis „Songlajns”, jedan od najprestižnijih časopisa ovog tipa u svetu, uvrstio je bend „Kal” sa albumom „Romology” u izbor za najbolju grupu godine. Glasanje traje do 31. januara i odvija se onlajn.

„Kal” je urbani romski bend iz predgrađa Beograda. Od osnivanja 2006. godine, grupa je nastupala na najznačajnijim domaćim, evropskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i svetskim festivalima, poput „Roskilda” u Danskoj, „Fjužn” festivala u Berlinu, „Sigeta” u Budimpešti, kao i na novosadskom „Egzitu”. Muzički stil koji je „Kal” stvarao od 2006. godine, zapadni kritičari su nazvali „Rock ’n’ Roma”.

Sa debitantskim albumom, „Kal” je osvojio prvo mesto na listi „World Music Charts Europe”. Usledili su albumi „Radio romanista” i „Romology”. Producent svih albuma je Majk Nilsen, poznat po saradnji sa svetskim sastavima „Andervorld”, „Snou patrol”, „Kjur” i „Džamirokvaj”.

Na turneji 2008. odsvirali su 45 koncerata i ostvarili saradnju sa jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija, bendom „Gogoll Bordello” koji je svirao sa Madonom u Londonu.

Na domaćoj sceni sarađivali su sa Rambom Amadeusom u numerama „Dikh Tu Kava” i „Komedija”, za koje su 2007. godine dobili nagradu „Davorin Popović” za najbolji video-spot na prostoru SFRJ, sa Tijanom Dapčević snimili su duetsku pesmu „Vile, vilenjaci”, a na poslednjem albumu sa reperom Marčelom snimili su numeru „Krasnokalipsa”.

Benda čine: Dragan Ristić (vokal, gitara), Dejan Jovanović (harmonika), Milorad Jevremović (violina, vokal), Ivan Kuzev (bas), Miloš Veličković (bubnjevi).

S. Č.

objavljeno: 23.01.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.