Josipović: Jasenovac je simbol zla

Izvor: Politika, 28.Avg.2012, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Jasenovac je simbol zla

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izražava zabrinutost zbog izjava Stjepana Razuma o nepostojanju dokaza masovnih ustaških zločina u Jasenovcu i napominje da je taj koncentracioni logor „simbol zla koji niko u civilizovanom svetu, pa ni u Republici Hrvatskoj, ne bi smeo ni ignorisati, ni negirati”.

„Naročito zabrinjava to što takve tvrdnje iznosi osoba koja je voditelj Nadbiskupskog arhiva, sastavnog dela Hrvatskog državnog arhiva”, ukazuje Josipović u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njegovog kabineta.

Kao predsednik Hrvatske i kao njen građanin, Josipović podseća da je više puta „jasno isticao da je tzv. Nezavisna Država Hrvatska bila zločinačka, i na ideji genocida zasnovana, politička tvorevina, koja je imala podršku okupacionih sila, te je i nastala u najvećoj meri kao njihov proizvod”.

„Karakter ustaškog pokreta bio je zločinački, te je on, zajedno s njegovim saveznicima, fašistima i nacistima”, naglašava Josipović, „odgovoran za stvaranje i održavanje koncentracionih logora, od kojih je najveći i po broju žrtava najgori bio Jasenovac”.

„U Jasenovcu se doista dogodio Holokaust nad Židovima, genocid nad Srbima i Romima, te stravični zločini prema Hrvatima, neistomišljenicima režima, pripadnicima antifašističkog i komunističkog pokreta, simpatizerima Narodnooslobodilačkog pokreta i mnogim slobodoljubivim građanima koji su se odupirali ustaško-fašističkom režimu”, poručio je Josipović.

Prema njegovim rečima, „Jasenovac je simbol zla kojeg niko u civilizovanom svetu, pa ni u Republici Hrvatskoj, ne bi smeo ni ignorisati, ni negirati”.

U saopštenju se podseća da Josipović, zajedno sa najvišim institucijama Hrvatske i njihovim predstavnicima, svake godine odaje počast žrtvama Jasenovca, kao i drugim nevinim žrtvama ustaškog režima.

U više javnih nastupa, dodaje se u saopštenju, Josipović je govorio o „zlu koje je našim građanima, pre svega pripadnicima manjina, ali i Hrvatima, naneo ekstremni nacionalizam”.

U tom kontekstu, Josipović je isticao potrebu da taj deo hrvatske istorije bude uravnoteženo prikazan u školskim udžbenicima, kako bi i buduće generacije sa njim bile istinito upoznate.

Josipović se, zajedno sa ostalim institucijama Hrvatske, odlučno suprotstavlja svakom iskazivanju neoustaštva, negiranju genocida i Holokausta, kao i negiranju zločinačkog karaktera ustaške NDH, navodi se na kraju saopštenja. 

FoNet

objavljeno: 28.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.