Ižmaš započeo razradu novih streljačkih kompleksa

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2013, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ižmaš započeo razradu novih streljačkih kompleksa

05.04.2013. -

Naučno-proizvodno objedinjenje Ižmaš pristupilo je razradi četiri principijelno nova sistema streljačkog oružja. Glavna odlika pištolja, bacača granata, pušaka i mitraljeskih kompleksa biće municija. Prilikom razrade inženjeri su koristili novo balističko rešenje. Osim toga, razmatra se pitanje korišćenja druge sheme komponovanja.

Fabrika Ižmaš namerava da snabde vojne resore novim naouržanjem. Ono će u potpunosti odgovarati programu opremanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ruske armije koji je sračunat do 2020. godine. Govori zvanični prdstavnik Naučno-proizvodog objedinjenja Jelena Filatova.

- Inžinjersko-tehnološki centar Ižmaša pristupio je razradi četiri perspektivna streljaka kompleksa. To su pištolji, bacači granata,puške i mitraljeski kompleksi. Ovi sistemi naoružanja će biti uglavnom modulskog tipa. U prvom redu takva odluka će omogućiti da se uprosti proizvodnja i kasnija modernizacija oružja.

Nije isključeno da će prilikom razrade novih sistema biti iskorištena shema bul-pap. U njoj su udarni mehanizam i magacin smešteni u kundaku iza okidača. to omogućava da se uveća dužina cevi i da se poveća domet i preciznost gađanja, kaže ruski stručnjak za istoriju oružja Maksim Popenker:

- Komponovanje bul-pal ima mnoštvo prednosti, ali ima i nedostatke. Ljudi koji se odavno koriste streljačkim oružjem moraju prilično dugo da se navikavaju na ovaj sistem. Kako bi u potpunosti iskoristili sve prednosti bul-pap, oružje treba da koristi i levak, da bude zgodno da se menja magacin. Sistem bul-pap u mnogim zemljama je popularan, ovaj pravac ima perspektive.

Kompaktnost oružja je posebno važna prilikom vođenja borbe u gradskim uslovima. Ona se visoko ceni u antiterorističkim odredima. Takvi automati imaju manji trzaj pri rafalnoj paljbi. U Rusiji sehma bul-pap se koristi u dva obrasca streljačkog naoružanja koje se u malim količinama nalazi u naoružanju MUP-a. To je automat Groza (Oluja) i snajeperska puška SVU, ističe Maksim Popenker:

- Obe varijante su prerade postojećih sistema u konfiguraciju bul-pap, znači skraćenog automata Kalašnjikov i snajperske puške Dragunova. I kao posledica oba imaju određene nedostatke povodom prerade. U svetu postoji niz zemalja u kojima su u naoružanju automati takve konfiguracije. To su Velika Britanija, Francuska, Austrija, poslednjih godina Kina. Tako da u svetu postoji priličo veliki broj sistema komponovanih u bul-papu. Ali treba razumeti da oni treba da se razrade od nule.

Što se tiče municije, novi meci će imati povećane karakteristike grupisane paljbe i višu probojnu moć. To će odgovarati vojsci. A policiji, po mišljenju eksperata, potrebno je oružje sa jakim dejstvom zaustavljanja. U fabrici Ižmaš koja isporučuje proizvode u 27 zemalja sveta, računaju da će inženjerske razrade ući u program naoružavanja ruske armije do 2020. godine i biti finansirane u okviru državne narudžbine.

Oleg Nehaj,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.