Izvor: B92, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag uslov i za medicinske skupove

Beograd -- Stručnjacima iz Srbije onemogućeno organizovanje skupova Evropske škole onkologije u Srbiji zbog Mladića i Karadžića.

Srbija 2008. neće biti domaćin skupa posvećenog raku dojke, kako je bilo predviđeno programom Evropske škole onkologije, koja svake godine u drugoj zemlji organizuje stručne lekarske susrete. Seminara pod pokroviteljstvom uglednog evropskog udruženja u Srbiji neće biti sve dok se najtraženiji haški begunci Ratko Mladić i Radovan Karadžić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne nađu pred sudijama Haškog tribunala, piše Politika.

Lekari iz Beograda, Novog Sada i Niša o takvoj odluci Evropske škole onkologije obavešteni su putem elektronske pošte, a poruku je potpisao predsednik Alberto Kosta. Poruka se odnosi i na seminar posvećen karcinomu grlića materice, koji je sledeće godine trebalo da bude u Srbiji.

Jedna onkologinja iz Srbije, koja je insistirala na anonimnosti, izjavila je se predavanja organizuju svaki put u drugoj zemlji, a da je Srbija nekoliko puta bila domaćin. "Sada je sve stopirano do daljeg, a u obrazloženju se navodi da oni podržavaju napore glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte da se Karadžić i Mladić nađu iza rešetaka. Najviše novca za rad škole obezbeđuju švajcarski donatori i pretpostavljamo da je njima važno da u državama s kojima sarađuju sve bude na svom mestu", objasnila je sagovornica.

Lekari o toj temi ne žele da govore javno i kažu da zaziru od posledica, odnosno od toga da neće biti pozivani na slične međunarodne skupove.

U Srbiji je prethodnih godina održano nekoliko različitih stručnih konferencija o borbi protiv različitih vrsta kancera, epidemiologiji i prevenciji te bolesti, hirurgiji i radioterapiji, radu s pacijentima i primeni različitih vrsta terapija, a ugledni profesori iz SAD i Evrope su uvek hvalili organizaciju i ideje organizatora.

Dragana Jovanović, direktorka Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu pri Kliničkom centru Srbije, izjavila je da je upozorenje stiglo još u maju. "Posle skupa koji je organizovan u maju, u Srbiji, kom je prisustvovalo dosta stručnjaka iz te oblasti, sekretarica Evropske onkološke škole je rekla da ćemo imati problema i da u naredne dve godine nećemo moći da organizujemo škole dok ne budu izručene osobe sa haške poternice", kaže ona.

Evropska onkološka škola, čije je sedište u Milanu, jedna je od najznačajnijih u svetu u toj oblasti i okuplja najpriznatije lekare koji su svoj rad fokusirali na borbu protiv raka. Njihovi ciljevi su obrazovanje i upoznavanje medicinara s novim metodama lečenja i primena najnovijih dostignuća u praksi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.